EMU
INGA TECKEN INFLATIONEN HÖJER LÖNEAVTAL – OXFORD ECONOMICS (Direkt)

2021-10-15 15:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen är i fokus och inflationsförväntningarna har stigit i euroområdet, men än så länge finns inga tecken på att det leder till högre löneavtal. Nu senast kom det nya avtalet i den heta tyska byggsektorn in på måttliga nivåer.

Det skriver Oxford Economics i en analys.

De noterar att inflationsförväntningarna bland företag och hushåll fortsatt att stiga, helt i enlighet med hur den faktiska inflationen utvecklats. Men en bättre indikator för framtida inflation kan vara löner, där avtalade löneökningar inte visat några tecken på att växla upp.

Detta gäller även det avtal som just tecknats i den tyska byggsektorn – som är en av de delar av ekonomin som har allra högst vakanser. Detta avtal ger endast löneökningar på 2,5-3 procent per år de kommande åren.

"Detta begränsar riskerna för andrahandseffekter och för en bestående uppgång i inflationen nästa år. Vi räknar fortsatt med att inflationen i euroområdet kommer att fortsätta vara under ECB:s mål, när väl effekterna av de höga energipriserna klingat av", skriver Oxford Economics.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -