På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Carnegie Sverigefond
Carnegie Sverigefond minskade 4,98 procent i september - tyngdes av Holmen och Skanska (Finwire)

2021-10-14 08:34
Fonden Carnegie Sverigefond minskade 4,98 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 16,39 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Simon Blecher.

Inledningsvis skriver förvaltaren att september var en dramatisk månad där marknadens fokus hamnade på flaskhalsar i försörjningskedjor och kostnadsinflation relaterat till detta.

Fallet i index i september dämpades då banksektorn utvecklades väl. Detta speglade sig också i fondens portfölj där Nordea och SEB var de bolag som utvecklades bäst.

De bolag som hade den mest negativa utvecklingen i portföljen var Holmen och Skanska.

"Holmens resultat har gynnats av kraftigt höjda priser på råvaror, nu ser vi en korrektion dessa samtidigt som räntefokus kan ha gjort marknaden försiktigare på värderingen av skogen. Vi ser fortsatt positivt på utsikterna för Holmen, i synnerhet när aktien nu åter handlas under 400 kronor" kommenterar Blecher.

Likt många andra byggbolag hade även Skanska en tuff månad vilket kan bero på risker relaterat till Cementa och betongbrist samt lägre andel avslut inom den kommersiella fastighetsutvecklingen. Blecher tror dock fortsatt starkt på bolaget och anser att de bland annat har en god balansräkning och en attraktivt värderad aktie.

Vid månadsskiftet var de största innehaven i fonden Volvo, Holmen och Investor med portföljvikter om 7,5, 7,4 respektive 7,2 procent.

Industrisektorn var den bransch med mest allokerat kapital då portföljvikten uppgick till cirka 36 procent.


[Tabell 1]

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Sverigefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -