På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KINA
KOMMER TILLÅTA KOL-ELPRISER STIGA 20% ÖVER REFERENSPRIS (Direkt)

2021-10-13 08:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas regering kommer att tillåta att priserna på koleldad elproduktion i landet blir 20 procent högre än de statligt satta referenspriserna, vilket innebär mer flexibilitet i jämförelse med tidigare begränsning om maximalt 10 procent högre priser.

Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones som noterar att landet därmed hoppas att marknadskrafter ska kunna ta itu med den elbrist som har hotat att ge spridningseffekter och påverka världsekonomin.

Vidare uppgav regeringen att all koleldad elproduktion kommer att bli del av marknadsbaserad handel där priserna tillåts fluktuera inom vissa gränser. Någon exakt tidsplan angavs inte.

Enligt regeringen kommer prisbegränsningarna inte att gälla branscher som konsumerar mycket el, vilket skulle innebära att sådana användare kan få behöva betala ännu mer när utbudet är litet.

"Sammantaget kan sådana åtgärder förbättra utbud och efterfrågan på elektricitet", sade en regeringsföreträdare vid en presskonferens.

På senare tid har elbrist medfört vissa stopp i kinesiska fabriker, vilket har påverkat företag som producerar i Kina eller som använder kinesiska insatsvaror.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -