Truecaller
Affärsvärlden avstår från att teckna Truecaller, svårt att räkna hem en investering (Finwire)

2021-10-07 08:26
Truecaller börsnoteras på en offensiv värdering och förhoppningar om fortsatt tillväxt. Men tittar vi under huven hittar vi säljsugna ägare och växande konkurrens, skriver Affärsvärlden i en analys inför noteringen.

Truecaller tillhandahåller en app som används för att identifiera telefonnummer. Aktien ska noteras på Nasdaq Stockholm den 8 oktober.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet. Den första flaggan handlar om komplex erbjudande, Truecaller har ett teckningsintervall på 27 procent mellan högsta och lägsta teckningskurs. Erbjudandet kan också genom utökningsoption och övertilldelningsoption utökas med över 50 procent. Den andra flaggan handlar om CV med plumpar. En av grundarna i Truecaller blev 2014 dömd för insiderbrott. En annan ledningsperson är del i pågående utredning i Indien. En ledamot i Truecaller har varit ledamot i Swedbank som blev ålagda vite av Nasdaqs disciplinnämnd för brister i processer och rutiner att motverka penningtvätt.

Affärsvärlden har svårt att räkna hem en investering på nuvarande värdering, även om man applicerar en väl tilltagen multipel på 30 gånger företagsvärdet, börsvärdet plus skulder, i relation till rörelseresultatet blir avkastningspotentialen negativ med 3 procent.

"Vi avstår från att teckna Truecaller", avslutar tidningen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -