RÄNTOR/VALUTOR
HÖGRE RÄNTOR I EUROPA/USA, SVAGARE KRONA (Direkt)

2021-09-28 16:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på tisdagen medan euron på eftermiddagen tog igen en tidigare försvagning mot en generellt starkare dollar. Europabörserna pekade nedåt när högre marknadsräntor pressade teknologiaktier samtidigt som nya tecken på en avmattning i Kinas ekonomi tyngde investerarnas humör.

Fortsatt oro över det amerikanska skuldtaket bidrog också till att dämpa stämningen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 5 punkter högre till -0,17 procent, medan den svenska tioåringen slutade 4 punkter upp på 0,37 procent.

Här hemma visade SCB-siffror på förmiddagen oväntat svag handelsbalans, -10,3 miljarder kronor, i augusti.

Exporten föll med hela 8 procent säsongsrensat från i juli och Swedbanks prognoschef Andreas Wallström skrev i en kommentar att handelsdatan var väldigt svag. Han konstaterade att både export och import föll markant i augusti och att exporten nu har minskat sex månader i rad.

"Det finns inga tvivel om att det är störningarna i leveranskedjorna som ligger bakom", enligt Wallström.

Trots en stark global efterfrågan har svensk export utvecklats svagt på senare tid till följd av de globala flaskhalsproblemen. Enligt beräkningar från Swedbank har dessa störningar sänkt svensk exportvolym med 60 miljarder kronor hittills i år, vilket i sin tur har sänkt svensk BNP med ungefär hälften så mycket, 30 miljarder kronor, eftersom importinnehållet i exporten är ungefär 50 procent.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skrev att de misstänker att produktionsstopp i bil- och lastbilsindustrin förklarar nedgången för exporten.

"Bristen på insatsvaror, inte minst halvledare, kommer antagligen att hämma produktion och export i viss utsträckning även de kommande månaderna. Men produktionen har startat igen och vi räknar med att exporten ska studsa tillbaka", enligt Isaksson.

Annan SCB-statistik visade att detaljhandelns försäljning steg med 0,7 procent i augusti, väntat enligt Infronts prognos bland analytiker var en nedgång med 0,1 procent.

Dagligvaruhandeln steg 0,7 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 1,6 procent.

Den senaste tremånadersperioden steg den säsongsrensade försäljningsvolymen 0,1 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

I Norge fortsatte försäljningen i detaljhandeln däremot ner i augusti, med 3,8 procent från i juli, efter att ha sjunkit med 3,1 procent månaden före.

Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken skrev i ett kundbrev att de hade räknat med en fortsatt nedgång, men inte så djup som den blev. Samtidigt noterade han att tjänster tar över och att hushållens totala konsumtion ökar kraftigt.

I Frankrike steg konsumenternas förväntningar till 102 i september, från 99 månaden före, över väntade 100, och i Tyskland steg GfK:s konsumentförtroende oväntat till 0,3 inför oktober jämfört med -1,1 föregående månad. Väntat -1,6.

Commerzbank skrev dock i en analys att diverse indikatorer redan har pekat mot en inbromsning i den tyska ekonomin och att nu kom också den första hårda bekräftelsen på det i officiell statistik – i form av en vikande försäljning i näringslivet i augusti.

"Återhämtningen i den tyska ekonomin har tydligt tappat momentum. Under det fjärde kvartalet kan man, som bäst, vänta sig en svag uppgång", skrev banken i ett kundbrev.

Enligt statistiken, baserad på momsuppgifter, sjönk försäljningen i det tyska näringslivet med 0,3 procent i augusti, jämfört med i juli.

"Orsakerna till den svagare försäljningstrenden är uppenbara: till exempel har försäljningen i många sektorer redan återhämtat sig starkt, vilket innebär att den snabba uppstudsen igen efter lättnaderna i corona-restriktionerna är över", skrev Commerzbank och tillade att till detta kommer en allt mer kännbar brist på insatsvaror i industrin och nu i höst kan försäljningen i vissa tjänstebranscher återigen tyngas av en ökad smittspridning.

ECB-chefen Christine Lagarde sade vid ECB-forumet i Sintra att ECB behöver fortsätta med den ackommoderande penningpolitisk hållningen för att euroområdet ska komma ur pandemin säkert, och för att föra inflationen uthålligt tillbaka till 2 procent.

USA-räntorna pekade också uppåt på tisdagen, med tioårsräntan 7 punkter högre till 1,55 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen.

Statistik på eftermiddagen visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 109,3 i september, från 115,2 i augusti. Analytikerna hade räknat med en mindre nedgång till 114,5. Nedgången berodde på att spridningen av deltavarianten dämpar optimismen.

Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen skulle tala inför senatens bankkommitté på tisdagen.

Enligt ett förskrivet anförande skulle Fed-chefen säga att inflationen väntas vara hög de kommande månaderna innan den dämpas igen.

Powell upprepade i stora drag vad han sade vid presskonferensen efter Fed-mötet i förra veckan, då de indikerade att Fed kan fatta beslut vid novembermötet att inleda en nedtrappning av tillgångsköpen, tapering.

Finansminister Yellen sade att hon tror att USA kan nå tillbaka till full sysselsättning nästa år trots motvindar från deltavarianten av coronaviruset. Men kongressen måste agera snabbt för att höja skuldtaket.

Enligt representanthusets talman Nancy Pelosi kan en omröstning om skuldtaket kan komma redan i dag, rapporterade Politico.

På valutamarknaden var euron oförändrad runt 1:17 mot dollarn, som i sin tur hade stärkts till 111:4 mot yenen sedan svensk samma tid dagen före.

Kronan blev på tisdagen 4 öre svagare till 10:21 mot euron och 4 öre svagare till 8:73 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -