LAGARDE
BEHÖVER FORTSATT ACKOMMODERANDE PENNINGPOLITIK (NY) (Direkt)

2021-09-28 14:44

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB behöver fortsätta med den ackommoderande penningpolitisk hållningen för att euroområdet ska komma ur pandemin säkert, och för att föra inflationen uthålligt tillbaka till 2 procent.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid ECB-forumet i Sintra på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Hon sade att euroområdet kommer från ett decennium med starka desinflationistiska krafter som pressade ner hela inflationsprocessen.

"Och även om den robusta återhämtningen stöder underliggande inflationstrender så är det vi ser nu mest en fas av temporär inflation kopplad till återöppnandet", sade ECB-chefen, och tillade att strukturförändringar kan skapa såväl uppåt- som nedåttryck på priser.

Hon konstaterade att den låga inflationen förra året och den höga inflationen i år sammantaget liknar den inflation som observerades 2019, före pandemin.

"Så prisnivån nu är i grova drag den samma som om inflationen hade varit stabil på förpandeminivån", enligt Lagarde.

Hon sade också att obalanser mellan utbud och efterfrågan i vissa sektorer pressar upp priserna. Varuprisinflationen i euroområdet var 2,6 procent i augusti, långt över den historiska nivån 0,6 procent. Utöver baseffekter möttes störningarna i globala leverantörskedjorna en kraftig återhämtning i efterfrågan på varaktiga varor.

"Konsumtionen av varaktiga varor ligger redan 1 procent över förkristrenden samtidigt som leveranskostnaderna är omkring 9 gånger högre i dag än i juni förra året", sade ECB-chefen.

Samtidigt har tjänsteprisinflationen stigit, till 1,1 procent i augusti. Den skulle dock ha nått 2 procent med samma vikter i HIKP-korgen som ifjol, och det skulle i så fall varit något över det historiska genomsnittet.

Stigande tjänstepriser är också till stor del en effekt av att efterfrågan återvänder till de sektorer som drabbades hårdast av restriktionerna.

"Inflation i högkontaktstjänster står för i stort sett allt av uppgången vi ser i tjänster", sade Christine Lagarde.

"När väl dessa pandemidrivna effekter passerar räknar vi med att inflationen faller", fortsatte hon.

Lagarde påpekade att det är svårt att förutspå hur länge störningar i leverantörskedjor kommer att bestå, men deras slutliga effekt på inflationen kommer att bero på hur ihållande de blir och huruvida de leder till högre löneökningar än väntat. Hon noterade att det tog cirka sju månader innan produktionen i japanska företag återgick till normala nivåer efter jordbävningen och kärnkraftskatastrofen 2011.

"Men givet den speciella naturen i pandemin och återhämtningen kan det inte uteslutas att det tar längre tid nu att lösa upp flaskhalsarna på utbudssidan", sade hon.

Christine Lagarde sade att penningpolitiken normalt sett "ser igenom" temporär utbudsdriven inflation så länge som inflationsförväntningarna är förankrade. ECB bevakar utvecklingen noga men ser för närvarande inga tecken på uppgången i inflationen börjar bli brett baserad i hela ekonomin.

Löneutvecklingen uppvisar inte heller några tecken på signifikanta andrahandseffekter och inflationsförväntningarna pekar inte heller mot något signifikant överskjutande av inflationsmålet även om de långsiktiga förväntningarna har stigit runt 50 baspunkter, till runt 1,75 procent, sedan början av året.

"Detta representerar en rörelse i rätt riktning. Men det är ännu en bit kvar till vårt symmetriska inflationsmål på 2 procent", sade Lagarde.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -