På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

IGAMING
NEDERLÄNDSKA KSA GODKÄNT 10 LICENSANSÖKNINGAR AV 29 (Direkt)

2021-09-28 15:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nederländska spelmyndigheten KSA har så här långt godkänt 10 av totalt 29 licensansökningar som inkommit inför omregleringen som väntas ske den 1 oktober.

Det skrev myndigheten på sin hemsida på måndagen efter ett uttalande i nederländsk tv av myndighetens ordförande René Jansen.

Anledningen till att bara en av tre ansökningar passerat beror enligt myndighetschefen på att det ställs höga krav bland annat på konsumentskydd och arbetet mot spelberoende och att KSA gör rigorösa test på dessa områden.

Vilka operatörer som tilldelats licens väntas meddelas senare i veckan. René Jansen räknar med att fler licenser kommer att delas ut i närtid eftersom det finns en grupp av bolag som ännu inte inkommit med ansökan.

Bland annat befinner sig ett stort antal operatörer i en så kallad "cooling off"-period och måste vänta 33 månader från det att bolagen senast riktade sig aktivt till nederländska spelare innan en licensansökan kan godkännas. Flera av de svenska operatörerna har tidigare bötfällts av KSA och bland annat har Betsson sagt att man kommer att vänta till februari 2022 med att ansöka.

Men i slutet av förra veckan skärpte ansvarig minister Sander Dekker tonen ytterligare i ett brev till parlamentet där det tidigare direktivet om att avstå från att aktivt vända sig mot den nederländska marknaden ska utvidgas till att omfatta allt spel från nederländska spelare även på internationella sajter.

"Även leverantörer som inte aktivt riktar sig till den nederländska marknaden utan licens, men som betjänar nederländska spelare, måste också upphöra med det olagliga erbjudandet enligt spellagen", skriver ministern i brevet.

Det skulle i sådant fall innebära att ett totalt stopp på intäkter från Nederländerna för operatörerna som trots att de slutat vända sig aktivt mot Nederländerna fortfarande har intäkter från nederländska spelare från internationella sajter.

Nyheten har fått den svenska spelsektorn i gungning på Stockholmsbörsen. Kindreds och Betssons aktiekurser har de senaste två dagarna fallit över 10 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Kindred Group - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

LeoVegas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -