På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ENERGI
KINA LOVAR ATT SLUTA BYGGA KOLKRAFTVERK I UTLANDET - XI (Direkt)

2021-09-22 08:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas president Xi Jinping lovade på tisdagen i ett inspelat tal inför FN:s generalförsamling att landet ska sluta bygga kolkraftverk i utlandet.

Det rapporterar nyhetsbyrån Dow Jones.

Kina har pressats av USA, EU och miljögrupper för att landet har fortsatt att finansiera och bygga kolkraftverk i utvecklingsländer.

"Vi behöver accelerera en övergång till en grön och låg-koldioxidekonomi på hemmaplan", sade Xi Jinping i talet.

"Vi kommer att genomföra varje ansträngning för att nå dessa mål. Kina kommer att öka stödjet för andra utvecklingsländer när det gäller att utveckla grön och låg-koldioxidenergi, och vi kommer inte att bygga nya koleldade projekt i utlandet", sade den kinesiske presidenten.

Kina är världens största producent och användare av kol. I sitt tal upprepade Xi Jinping Kinas mål att landets koldioxidutsläpp ska toppa innan 2030 och att Kina ska nå koldioxidneutralitet till år 2060.

Att nå målen kommer att kräva mycket hårt arbete, sade Xi Jinping.

Även Sydkorea och Japan har tidigare kommit med liknande löften om att sluta bygga kolkraftverk i utvecklingsländer. Många banker och multilaterala institutioner har också gjort detsamma.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -