På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Danske Bank fortsatt svagt optimistiska till börsen men ser ökad risk för stora kursrörelser (Finwire)

2021-09-20 10:53
Federal Reserve och Riksbanken kommer i veckan med viktiga räntebesked.

"Då arbetsmarknadsstatistiken överraskat på nedsidan och inflationen var lägre än väntat i augusti är det rimligt att beskedet om en nedtrappning av stödköpen dröjer till mötet i början av november", skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i ett veckobrev. Hon tillägger att själva nedtrappningen väntas fortfarande börja vid årsskiftet, vilket bör leda till svagt stigande räntor.

Under veckan kommer också räntebesked i Sverige, Norge, Japan och Storbritannien.

"För svensk del väntas Riksbanken lämna styrräntan oförändrad. Den oväntat höga svenska inflationen har på marginalen ökat sannolikheten för att man smyger in en räntehöjning i slutet av prognosperioden som sträcker sig tre år fram i tiden", skriver Landeborn.

Vidare är Danske Bank i grund och botten fortsatt svagt optimistiska till börsen och behåller en liten övervikt i aktier, men uppger att risken för stora kursrörelser har ökat.

"Svagare tillväxt i kombination med högre inflation samt fortsatt smittspridning är några orosmoln. Samtidigt är avkastningen på obligationer oattraktiv på grund av låga, men svagt stigande räntor. Att fokusera lite mer på att bevara kapital snarare än att jaga avkastning är rimligt just nu givet förutsättningarna", skriver Landeborn.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -