GAMING
KINA STRAMAR ÅT BEGRÄNSNING MOT UNGAS SPELANDE (Direkt)

2021-08-30 11:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska regeringen har beslutat att strama åt begränsningar mot barn- och ungdomars tv-, dator- och mobilspelande, rapporterar landets officiella nyhetsbyrå Xinhua, som ägs av Kinas kommunistiska parti.

Gamingbolag får nu endast tillåta ungdomars spelande i max en timme per dag på fredagar, helgdagar och under semestertid, enligt Xinhua.

Regeringens åtgärder mot gaming har lett till att flera bolag, framför allt världsledaren Tencent, som äger aktier i bland annat svenska Paradox och norska Funcom, sett kraftig kurspress.

I början av augusti publicerade den statligt kopplade tidningen Economic Information Daily en artikel om att gaming utgör ett "spirituellt opium" som riskerar "förstöra en generation". Artikeln avpublicerades och skrevs om för att publiceras på nytt för att "bättre spegla centralregeringens officiella hållning".

Tencent lät också kort senare meddela att speltiden begränsas för de yngsta användarna i Kina till en timme om dagen på vardagar och två på helger och helgdagar. De nya reglerna som presenteras på måndagen är alltså ännu mer restriktiva än Tencents begränsning.

Kinas statliga nedslag mot olika industrier har rönt allt större uppmärksamhet sedan sektorer som e-handels- och onlineutbildningsverksamheter drabbats av granskningar och fått efterföljande restriktioner riktade mot sig.

I Europa tycktes investerarna reagera negativt på nyheten. På svensk börs handlades serieförvärvaren Embracer ned under nollstrecket medan nämnda Paradox och sektorkollegan Stillfront alla såg tydliga kursnedgångar från tidpunkten för nyhetspubliceringen från Kina.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Stillfront Group - I dag

{point.key}

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -