ELBILAR
GM MED MILJARDKRAV MOT LG FÖR BATTERIBRÄNDER - MEDIA (Direkt)

2021-08-24 08:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska General Motors kräver den sydkoreanska batteritillverkaren LG Chem på 1 miljard dollar sedan biltillverkaren tvingats återkalla elbilsmodellen Chevrolet Bolt på grund av att batterier fattat eld, rapporterar branschsajten Techcrunch.

I fredags utvidgade General Motors återkallandet av Chevrolet Bolt en tredje gång, vilket renderade i ett fall på 11 procent i LG Chems aktiekurs när handelsveckan startade på måndagen, för att därefter fortsätta med cirka 2 procent under tisdagen. Konglomeratsysterbolaget LG Electronics aktie sjönk i sin tur med över 5 procent på måndagen.

LG Chems energidivision, som tillverkar batterierna i fråga, är också aktuell för en börsnotering i oktober under namnet LG Energy Solution.

1 miljard dollar är samma summa som GM i förra veckan uppgav i kostnader för batterifelet och det aktuella återkallandet av elbilsmodellen, som sålt i 73.000 exemplar. LG Chem har i sin tur redan sänkt guidningen på grund av GM:s problem.

Det är inte första gången LG Chems batterier anträffas med dylika brister. Tidigare i år återkallade Hyundai elbilar på grund av brandrisk i LG Chem-batteriet.

Flera av det sydkoreanska bolagets kunder, så väl Volkswagen som Tesla, har tidigare i år börjat avveckla nyttjandet av LG Chems batterier till förmån för den lokala konkurrenten Samsung och kinesiska Catl.

Vad avser GM:s relation till LG Chem är dock läget annorlunda än de ovan nämnda konkurrenterna, sedan ett samriskavtal tecknats om att upprätta batteritillverkning i Tennessee ämnad att förse bolagets planer på att så småningom ha 30 elbilsmodeller i sortimentet.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


General Motors - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -