På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRSEN
KAMBI-RAS, EMBRACER-FALL OCH VEONEER-RUS, OMXS30 OFÖR (Direkt)

2021-08-05 18:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tre aktier stack ut från mängden på en skvalpigt handlad svensk börs på torsdagen: Kambi rasade efter att en amerikansk partner förvärvat en sportbokskonkurrent, gamingkonglomeratet Embracer föll efter initial förvärvsdriven uppgång och fordonssäkerhetsbolaget Veoneer rusade efter ett nytt bud.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 oförändrat vid nivån 2.394. Aktier för 16 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på den europeiska kontinenten kunde uppgångar skönjas på flera håll bland storbörserna.

I övrigt handlades det svenska storbolagsindexet skvalpigt. Molnkommunikationsbolaget Sinch fanns i topp med ett avancemang på 3,2 procent, följt av läkemedelsbolaget Astra Zeneca som steg 1,3 procent och investmentbolaget Kinnevik upp 1,1 procent.

Botten utgjordes av gruvbolaget Boliden (-3,3 procent), verkstadsbolaget Sandvik 1,2 procent och Evolution och Volvo som delad tre från botten (-0,8 procent).

Mest notabelt bland enskilda aktier på svenska marknaden var dramatiken i Kambis aktie, som tappade 30 procent efter att det aviserats en affär i USA. Partnern Penn National har förvärvat Kambis sektorkonkurrent Score Media and Gaming. Kambi tappar därmed ytterligare en kund efter att Draftkings dragit sig ur i USA, som är den marknad där tillväxt spåtts på en nyöppnad bettingmarknad.

Ingen påverkan ska vara aktuell under Kambis nuvarande kontraktsperiod med kunden, skriver bolaget i ett pressmeddelande, samtidigt som det framhålls en annan syn på vertikal integration än den Penn verkar sikta på med sitt förvärv.

En annan aktie med negativ utveckling var Embracer, som meddelat förvärv av åtta nya bolag. Förvärven väntas bidra med 2-3 miljarder kronor i nettoomsättning och 350-550 miljoner kronor i operationell ebit under 2022 och 2023. Den initiala köpeskillingen för samtliga transaktioner uppgår till cirka 2,7 miljarder kronor.

Aktiereaktionen var initialt positiv men under dagen tacklade aktien tillbaka och hittades vid stängning över 6 procent ned, ett fall som tänkbart kan ha inletts när flera certifikat med aktien som underliggande knockades och därmed, något som triggar aktieförsäljning hos mäklare.

Eftermiddagens stora nyhet om att det amerikanska teknikkonglomeratet Qualcomm ger sig in i budstrid om Veoneer, som utvecklar aktiv förarsäkerhet, renderade i sin tur i en rusning till en bit över budkursen för de i Stockholm noterade depåbevisen, vilket kan indikera att investerarna spår att budsnurran ska fortsätta. Vid stängning stod Veoneers depåbevis i 329:80 kronor. Budet (i dollar) från Qualcomm indikerar en kurs kring 320 omräknat i kronor.

Budet är lagt med en premie om 18 procent över det bud som tidigare lagts av Magna och värderar Veoneer till 4,6 miljarder dollar, motsvarande omkring 40 miljarder kronor.

Graf: OMXS30 torsdagen den 5 augusti

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Embracer Group B - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Veoneer SDB - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Volvo A - I dag

{point.key}

DraftKings Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -