FED
POWELL VÄNTAS FÅ FÖRNYAT MANDAT SOM CHEF – BN-ENKÄT (Direkt)

2021-08-04 14:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Jerome Powell väntas få förnyat mandat som Fed-chef när hans period löper ut i början av 2022.

Det spår 40 av 50 bedömare i Bloomberg News enkät bland Fed-bevakare.

President Joe Biden väntas återupprätta en tradition av att ge förnyat mandat till en Fed-chef som utnämnts av företrädaren på presidentposten, och därmed skapa kontinuitet och behålla ett politiskt avstånd till posten.

"Min åsikt är att han är rätt val och jag tror att finansmarknaderna anser att han är rätt val. Jag tror inte att det finns någon annan kandidat som har någon sorts konsensus runt sig", sade Bob Diamond på Atlas Merchant Capital till Bloomberg News.

Gary Pollack på Deutsche Bank att Fed rör sig in på nytt territorium med mer social hänsyn som del av sin policy. Om Biden inte skulle förnya Powells mandat skulle det öppna för en negativ reaktion på räntemarknaden, då det skulle väcka oro för att Fed tappar fokus på inflationen till förmån för sociala mål.

Flera bedömare noterar att det är bra med stabilitet när Fed är inne i en känslig period av att dra ned på den expansiva policyn.

Ett alternativ skulle kunna vara Fed-guvernören Lael Brainard, som varit i Fed mer än sju år men också varit på finansdepartementet. Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, är en annan potentiell kandidat i Bloomberg-enkäten.

Jerome Powell tog över som Fed-chef i februari 2018, efter han varit Fed-guvernör.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -