GOLDMAN
MARKANT LÖNEÖKNING SVARET PÅ UTBRÄNDHETSKRITIK - FT (Direkt)

2021-08-02 14:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs höjer ingångslönerna för juniora anställda som svar på rapporter och kritik gällande en vida omskriven "utbrändhetskultur" som råder i bolaget, skriver Financial Times.

Ingångslönen för förstaårsanalytiker landar på 110.000 per år och stiger därefter till 125.000 år två, enligt Financial Times källor. Mer seniora tjänster får ett lyft till 150.000 dollar per år. Dessa summor innebär – oaktat de bonusar som kan leda till att lönen mångfaldigas under gynnsamma år – att Goldman Sachs har bland de högsta ingångslönerna i branschen, skriver tidningen.

Tidigare var siffran för förstaårsanalytiker 86.000 dollar plus en bonus om 37.500 dollar, vilket är lägre än Wall Street-snittet.

Även Morgan Stanley, en av de främsta konkurrenterna, har höjt ingångslöner till 105.000 dollar per år, medan JP Morgan Chase, Citigroup Bank of America och Barclays erbjudanden landar kring 100.000.

Så sent som i juli rapporterade Financial Times att vissa höga chefer på Goldman Sachs argumenterat för att höjda löner skulle riskera att skapa ett "farligt exempel" och attrahera "legosoldater" till banken. Debatten kring den hårda arbetskulturen med långa dagar av intensivt arbete tog fart i mars, då en grupp förstaårsanställda slog larm och berättade om 95-timmarsveckor med i snitt fem timmars sömn per natt.

Det initiala svaret från Goldman Sachs ledning var att dryga ut arbetsstyrkan och utlova åtminstone en helt ledig dag under helger förutom i lägen där en affär är "nära förestående".

Det senaste året har arbetet inom investmentbankvärlden varit en kombination av hög efterfrågan och organisationsomstöpning. Samtidigt som de tjänster som erbjuds i form av rådgivning för företagsfusioner och börsnoteringar ökat kraftigt den lågräntemiljö som resulterat i hög tillgång på billiga krediter och pressat upp tillgångspriser har arbetssätt fått anpassas till karantän och social distansering med hemarbete.

Goldman Sachs vd, David Solomon, har till skillnad från vissa av kollegorna i branschen som sett flexibilitet med kombinerat hem- och kontorsarbete som en konkurrensfördel om kompetens vänt sig emot hemarbetskulturen. Nyligen kallade David Solomon hemarbete för "en avvikelse som vi kommer korrigera så snart det blir möjligt".

Goldman Sachs har avböjt att kommentera uppgifterna för Financial Times.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -