VEONEER
BUD FÖR LÅGT, KAN KOMMA KONKURRERANDE BUD - PARETO (Direkt)

2021-07-23 13:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det bud som Magna International lagt på Veoneer om motsvarande 271 kronor per aktie är alldeles för lågt.

Det skriver Pareto Securities i en kommentar.

Det faktiska värdet (intrinsic value) är enligt investmentbanken över 600 kronor i dagsläget och på kort sikt, tolv månader, har Pareto riktkursen 300 kronor med köprekommendation för Veoneer-aktien.

Möjlighet till konkurrerande bud föreligger, enligt analyshuset som lyfter fram Qualcomm som en potentiell budgivare.

Den amerikanska chipteknikutvecklaren har sedan inledningen av 2021 ett samarbete med Veoneer kring skalbara lösningar för avancerat förarstöd (ADAS), "collaborative driving" och självkörande system.

Pareto är av bedömningen att Magnas globala marknadsandel inom området Active Safety uppgår till cirka 5 procent, att ställa mot Veoneers 10 procent. Frågan är om Veoneer verkligen behöver Magna för att lyckas med ambitionen att bli världsledande, resonerar analyshuset.

Handelsbankens analytiker Hampus Engellau är inne på liknande spår som Pareto, och han har sedan länge sett Qualcomm som den mest sannolika köparen av bilsäkerhetsföretaget, något Dagens industri rapporterade om tidigare på fredagen.

"Min bild är att det här budet inte är särskilt generöst. Det är snålt givet de värden som Veoneer sitter på", sade han till finanstidningen, och tillade att det finns chans för konkurrerande bud.

Veoneer-aktien var på fredagseftermiddagen upp 55 procent till 269 kronor, strax under Magnas budnivå.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -