På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TYSKLAND
VONOVIAS BUD PÅ DEUTSCHE WOHNEN NÅR INTE ACCEPTGRÄNS (Direkt)

2021-07-23 19:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska fastighetsjätten Vonovias förvärv av sektorkollegan Deutsche Wohnen, för 18 miljarder euro, kommer med stor sannolikhet inte att godkännas.

Det framgår av pressmeddelanden från de två bolagen på fredagen.

Vonovia tillkännagav på fredagseftermiddagen att 47,62 procent av Deutsche Wohnen-ägarna hade accepterad det kontanta erbjudandet som lades fram i slutet av maj.

Målsättningen var då att skapa en europeisk fastighetsjätte med ett bestånd på drygt 500.000 lägenheter i Tyskland, samt fastigheter i Sverige och Österrike.

Uppköpserbjudandet var föremål för godkännande av minst 50 procent av Deutsche Whonens aktieägare.

"Det här erbjudandet är dött", sade Vonovias vd Rolf Buch till Financial Times. "Det här är en sorglig dag för alla våra aktieägare", menade han och tillade att transaktionen "var meningsfull" och godkändes av Deutsche Wohnen liksom Berlins regering.

Det är andra gången på fem år som en sammanslagning av de två företagen avvisas av aktieägarna. Deutsche Wohnen-investerare avslog ett fientligt bud från Vonovia 2016, enligt Financial Times.

Det kombinerade företaget skulle ha varit den i särklass största enskilda hyresvärden i Tysklands huvudstad, där stigande hyror och brist på tillgängliga bostäder dominerat den politiska diskursen den senaste tiden.

Vonovia äger i nuläget 18 procent av Deutsche Wohnens aktier och är rivalens enskilt största aktieägare. Vonovias vd menar att en försäljning av aktierna, ett annat bud eller köp av ytterligare aktier var bland de potentiella nästa stegen som övervägdes av bolaget.

En person med insyn, som talat med Financial Times, menar att affären avstyrdes av hedgefonder, som nyligen byggt stora positioner i Deutsche Wohnen och inte accepterade budet eftersom de spekulerar i att Vonovia kan komma att höja budet i ett senare skede.

"Vi har stöttat Vonovias erbjudande och välkomnat ett förvärv i partnerskap. Utmaningarna på fastighetsmarknaden kan axlas ännu bättre tillsammans. Ändå är vi på Deutsche Wohnen i en utmärkt strategisk position för att fortsätta vår framgångsrika kurs", kommenterade Michael Zahn, vd för Deutsche Wohnen, den fallerade affären i ett pressmeddelande.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -