Humle Småbolagsfond
Inget fel på riskviljan på marknaden - Humle Småbolagsfond ökade 1,7 procent i maj (Finwire)

2021-06-02 12:50
Fonden Humle Småbolagsfond steg 1,7 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 17,3 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Petter Löfqvist.

Angående det kända uttrycket "sell in May and go away" säger förvaltaren följande.

"Vad gäller? En gammal kollega till mig brukade hävda att aktier är en vintersport. Jag tror inte att det spelar någon roll. Det är i stort sett omöjligt att pricka rätt i marknaden och det bästa över tid har snarare varit att vara exponerad mot marknaden hela tiden. Kom dessutom ihåg att ett index alltid är ett index där hälften av bolagen faktiskt presterar bättre än medianen. Bolagsvalen spelar alltid en central roll."

Maj månad fortsatte att utvecklas starkt för den svenska aktiemarknaden och temat fortsatte att vara sektorrotation. Svaghet för högt värderade aktier utan försäljning och där förväntningarna om vinster ligger långt fram i tiden.

Vidare skriver Löfqvist att det dock inte är något fel på riskaptiten, vilket blir tydligt i och med att börsintroduktionerna fortsätter att hagla. Under månaden kom det 12 nya bolag till aktielistorna i Sverige. Bland dom fanns Checkin.com som haft en galen utveckling.

Som månadens bolag lyfter förvaltaren fram K2A som är ett bolag som bygger och förvaltar hyres- och samhällsfastigheter.

"Bolaget har ett starkt hållbarhetsfokus genom att de dels bygger Svanenmärkta fastigheter i närproducerat och certifierat svenskt trä. Därtill har de ett fastighetsbestånd där 75 procent av de bostäder de förvaltar är yngre än 5 år. Bolaget är det första bolaget på stockholmsbörsen att grönstämpla sina aktier och har en stor transparens vad gäller bolagets klimat och miljöpåverkan", kommenterar Löfquist.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att bolagets finansiella målsättningar att växa driftöverskotten med mer än 25 procent är ambitiösa och har förutsättningar att slå väldigt många bolag på börsen om målen skulle nås.

[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Humle Småbolagsfond A - I dag

{point.key}

K2A Knaust & Andersson... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -