EU
STÖD TILL EKONOMIN BÖR BEHÅLLAS 2022, DRAS TILLBAKA 2023 (Direkt)

2021-06-02 13:41

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen uppmanade på onsdagen EU-länderna att behålla stödet till ekonomin i år och nästa år på grund av coronapandemin.

Kommissionen varnade länderna i sina riktlinjer för 2022 för att dra tillbaka stödet för tidigt.

Som tidigare tillkännagivits förespråkar kommissionen att EU:s budgetregler fortsätter att vara suspenderade 2022.

Men reglerna bör åter träda i kraft 2023 om den ekonomiska utvecklingen fortsätter som väntat.

Eftersom stabilitetspaktens 3-procentsgräns är suspenderad kommer kommissionen inte att starta någon underskottsprocedur nu mot länder som bryter gränsen.

I vanliga fall inleds sådana procedurer i maj-juni.

Vidare rekommenderade kommissionen att länderna fullt ut utnyttjar stödet från EU:s coronafond (RRF, faciliteten för återhämtning och resiliens).

I onsdagens riktlinjer för 2022 gav kommissionen för ovanlighetens skull länderna inga siffersatta budgetmål på grund av den stora osäkerheten för utvecklingen.

Länder med hög statsskuld bör föra en försiktig finanspolitik 2022 och utnyttja de stora stöden från coronafonden, rekommenderade kommissionen.

Kommissionen noterade att löpande utgifter i Italien och Portugal har stigit och bör hållas under kontroll.

För länder som inte har hög statsskuld bör fortsätta med stödåtgärderna. Även dessa länder bör hålla ögonen på löpande utgifter.

Kommissionens riktlinjer utfärdas mot bakgrund av kommissionens prognos den 12 maj, som förutsåg en kraftig återhämtning under andra halvåret och måttlig inflation.

EU-ländernas budgetunderskott väntas sjunka kraftigt under 2022 när stödet till ekonomin gradvis dras tillbaka. Men 13 länder väntas överskrida gränsen för underskott på 3 procent.

Kommissionen beräknade att stödet till ekonomin 2020 uppgick till 6,6 procent av EU:s BNP. De automatiska stabilisatorerna utgjorde 2,8 procent och diskretionära nationella stöd 3,8 procent.

2021 beräknas de automatiska stabilisatorerna till 3,0 procent, diskretionära nationella åtgärder till 4,1 procent och EU:s coronafond till 0,4 procent.

2022 beräknas de automatiska stabilisatorerna till 2,2 procent, diskretionära nationella åtgärder till 1,2 procent och EU:s coronafond till 0,5 procent.

När det gäller makroekonomiska obalanser hos EU-länderna valde kommissionen att inte utfärda några landspecifika rekommendationer nu.

Den rollen övertas i år av EU-ländernas återhämtningsplaner, som måste godkännas av kommissionen och finansministrarna.

Kommissionen behöll åsikten från fjolårets granskning att tre länder har alltför stora obalanser. De är Italien, Grekland och Cypern.

Sverige och åtta andra EU-länder har makroekonomiska obalanser. De åtta är Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Irland, Portugal, Kroatien och Rumänien.

I fjolårets landspecifika rekommendationer till Sverige upprepade kommissionen tidigare klagomål på övervärderade bostadspriser och stigande hushållsskulder.

Som lösningar har kommissionen bland annat förespråkat att en ny fastighetsskatt, minskade ränteavdrag och avreglering av hyresmarknaden.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -