UC
ANTALET KONKURSER MINSKAR I SAMTLIGA STORA BRANSCHER (Direkt)

2021-06-01 07:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Antalet företagskonkurser minskade med 27 procent i maj, jämfört med maj 2020.

Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.

UC skriver att konkurserna fortsatt ligger på rekordlåga nivåer, med en minskning på 26 procent jämfört med samma tidpunkt 2019.

Detta gäller samtliga branscher, inklusive detaljhandeln och transportsektorn.

Inom detaljhandeln har konkurserna minskat med 41 procent sedan samma tidpunkt 2020, och med 34 procent sedan 2019. Inom transportsektorn är motsvarande siffror 36 procent för 2020 och 38 procent för 2019.

Men kategorier som hotell- och restaurangbranschen och småföretagare generellt riskerar att få det svårt att återhämta sig framöver till följd av återbetalningar och minskat statligt stöd.

"Att konkurserna inom de flesta branscher fortsätter att minska jämfört med i fjol är inte förvånande, utan en följd av olika åtgärder och stödpaket", säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Men vad som är intressant är att siffrorna inom flera stora och hårt drabbade branscher i nuläget är lägre än innan pandemin, det vill säga maj 2019.

Vad vi ser är troligtvis en effekt av att svagare aktörer och affärsmodeller slogs ut tidigt i krisen. Inom detaljhandeln så har 259 detaljhandlare gått i konkurs under 2021, vilket är 55 företag färre än 2019. Detsamma gäller transportbranschen, där vissa delar behövt stänga ner verksamheten helt medan andra – såsom budföretagen - gynnats av pandemin som i sin tur har drivit på utvecklingen av nya affärsmodeller inom e-handel,

Den bransch som fortsatt sticker ut är hotell- och restaurangbranschen. Sedan i maj i fjol har konkurserna minskat med 24 procent, men i jämförelse med 2019 har konkurserna ökat med 32 procent.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -