På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRS
AMERIKANSKA IPO-RUSNINGAR HAR MATTATS AV - FT (Direkt)

2021-06-01 08:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgångarna efter börsnoteringar har halverats under året, ett tecken på att hela IPO-marknaden börjar kylas ned, enligt Financial Times.

I januari och februari steg aktier som noterades på Nyse eller Nasdaq i genomsnitt mer än 40 procent från priset i erbjudandet under sin första handelsdag.

Siffrorna för mars och april visar fortsatt på imponerande uppgångar, men den genomsnittliga uppgången hade halverats till omkring 20 procent. I maj sjönk den ytterligare något till 18 procent.

Än så länge stiger fortfarande de allra flesta företagen i debuten, men de senaste veckorna har ett flertal tappat.

Kinesiska Waterdrop backade 19 procent under sin första handelsdag och Vaccitech, företaget som äger tekniken bakom Astra Zenecas covid-vaccin, sjönk 17 procent.

Även prissättningen av noteringar har kylts av. Under första kvartalet prisades nästan en fjärdedel av aktierna över det förväntade intervallet. Under det andra kvartalet har den andelen sjunkit 11 procent, medan 13 procent prissätts under förväntningarna. Det senare är den högsta andelen sedan pandemin började.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -