På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SPP Aktiefond Japan
SPP Aktiefond Japan sjönk 4,51 procent i april (Finwire)

2021-05-21 08:45
Fonden SPP Aktiefond Japan minskade 4,51 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 4,47 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,71 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Henrik Wold Nilsen.
Makrokommentar från fondens förvaltare Henrik Wold Nilsen:
"Globala aktier mätt med MSCI World i lokal valuta steg med ytterligare 4 procent till en ny högstanivå i april. Även om en omfattande återöppning av många ekonomier fortsatt kommer att dröja är det tydligt att den tredje smittvågen är på väg att mattas av i de flesta utvecklade ekonomier. Efter en något trög start har även vaccineringstakten ökat i många länder trots diskussioner om biverkningar som har givit upphov till stoppad användning av vissa vaccin".
Inför maj låg fonden tyngst positionerad mot sektorerna industri, teknik och cykliska konsumentvaror, portföljvikterna uppgick till 20,2, 16,8 respektive 15,7 procent.

Fondens största innehav inför maj var Toyota Motor Corp, SoftBank Group och Sony Group med exponeringar om 4,0, 3,5 samt 3,2 procent.
Angående framtiden skriver Henrik Wold Nilsen följande.
"Efter en paus i uppgången är makrotalen återigen på väg uppåt med USA i spetsen. Centralbankerna är fortsatt övertygade om att den förväntade inflationsuppgången under de kommande månaderna är tillfällig. De långa räntorna har också fallit tillbaka något sedan den lokala toppen i mars. Trots risken för ytterligare räntehöjningar är tillväxtbilden för de kommande kvartalen mycket positiv."


[Tabell 1]

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SPP Aktiefond Japan A SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -