På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TSMC
AVSER ÖKA ÄN MER I USA PGA SVALT INTRESSE I EUROPA - RTRS (Direkt)

2021-05-14 11:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC överväger att utöka kapaciteter i USA än mer än vad som tidigare planerats sedan bolaget bemötts med svalt intresse i fråga om att upprätta europeiska faciliteter, enligt Reuters källor.

TSMC är världens mest avancerade chiptillverkare och dess investeringsplaner har fått stor uppmärksamhet då halvledarbristen i världen just nu är skriande. Både USA och EU har gett besked om att stöd kommer riktas mot produktion av chip och så väl TSMC som huvudkonkurrenterna Intel och Samsung har aviserat satsningar.

TSMC, Intel och Samsung producerar inte bara egna chip utan tillhandahåller också fabriksfaciliteter – så kallade "foundries" eller chipgjuterier - åt utvecklare som Infineon, Broadcom, Qualcomm och ST Microelectronics.

Många av politikerna har lagt vikt vid behovet att upprätta chipfabriker i väst, bland annat mot bakgrund av världsledande Taiwans närhet till Kina, som fortsatt gör anspråk på ö-landet som en egen provins tillhörande Folkrepubliken.

EU:s industrikommissionär Thierry Breton har vid upprepade tillfällen varit ute och hävdat att blocket varit naivt i fråga om att rangera ut tillverkning från regionens chiputvecklare till Asien. Men vad gäller förhandlingarna om att upprätta europeiska fabriker med TSMC så har diskussionerna gått "väldigt dåligt", enligt Reuters källor.

Problemet tycks vara att TSMC vill utveckla fabriker för de mest avancerade och modernaste spjutspetsteknologiska chippen, medan Europas chip- och just nu bristdrabbade fordonsindustrier vill ha enklare chiptillverkning närmare hemma. Det är nämligen de enklare chippen som behövs till fordonsindustrin. De mest avancerade chippen nyttjas primärt av tillverkare av den mest avancerade hemelektroniken, bolag som Apple och Samsung, vars hemvist är i USA och Asien.

TSMC har kommenterat Reuters uppgifter med att inga alternativ ännu är uteslutna vad gäller de europeiska och amerikanska expansionsplanerna, vare sig gällande den mest högavancerade eller de mindre avancerade delarna av chipsortimentet.Intel Corp - I dag

{point.key}

STMicroelectronics NV - I dag

{point.key}

Broadcom Inc - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Sivers Semiconductors - I dag

{point.key}

Advanced Micro Devices... - I dag

{point.key}

Apple Inc - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Daimler AG - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

General Motors Co - I dag

{point.key}

Ford Motor Co - I dag

{point.key}

Renault SA - I dag

{point.key}

Toyota Motor Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -