HALVLEDARE
KOSTNAD FÖR CHIPKRIS VÄNTAS NÄRAPÅ FÖRDUBBLAS (Direkt)

2021-05-14 10:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala bristen på halvledare till fordonssektorn kommer att kosta uppemot 110 miljarder dollar, en ökning med 80 procent från den tidigare bedömningen.

Det rapporterar South China Morning Post.

Globala biltillverkare kommer att i år förlora försäljning motsvarande 3,9 miljoner fordon, enligt an analys tidningen tagit del av.

Det hinder som bristen på chip innebär för den globala fordonsindustrin har förvärrats och dess kostnadspåverkan på slutförsäljningen har närmast dubblats till 110 miljarder dollar, uppskattar den globala konsultfirman Alix Partners.

Enligt firman väntas nu 3,9 miljoner fordon färre tillverkas som en följd av krisen, snarare än den nedgång med 2,2 miljoner fordon som uppskattades vid en bedömning för fyra månader sedan.

Nedgången motsvarar cirka 4,6 procent av de 84,6 miljoner fordon Alix Partners hade förutspått produceras under 2021.

Flera fordonstillverkare har i sina delårsrapporter de senaste veckorna varnat för att situationen lär förvärras ytterligare, innan den kan vända och börja förbättras igen. Ford Motor och General Motor har båda förutspått att årets andra kvartal kommer att bli det värsta, då bolagen tvingas låta fabriker stå still på grund av brist på essentiella komponenter. Några tecken på förbättring väntas inte bli synliga förrän mot slutet av året, enligt Alix Partners bedömning.

"Det påverkar fortfarande det tredje kvartalet djupt. /…/ Vi ser det inte riktigt på väg in i något återhämtningsscenario förrän i det fjärde kvartalet", säger Mark Wakefield, chef för Alix Partners globala fordonsenhet, i en kommentar.

Ett annat analysföretag, LMC Automotive, förutspår enligt South China Morning Post att den globala produktionen kommer att sänkas med nästan 3 miljoner fordon bara under det första halvåret innevarande år.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Ford Motor - I dag

{point.key}

General Motors - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -