SPP Aktiefond Japan
SPP Aktiefond Japan ökade 4,89 procent i mars - Toyota största innehav (Finwire)

2021-04-23 09:07
Fonden SPP Aktiefond Japan steg 4,89 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,87 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,56 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Henrik Wold Nilsen.

Inledningsvis skriver förvaltaren att sedan början av pandemin och bottennoteringen i mars förra året har globala aktier stigit med hela 80 procent. Trots nedstängningar i många länder så har till exempel Storbritannien och Israel kommit långt med sina vaccinationsprogram.

Branschfördelningen i fonden var relativt jämn. Industri och teknik var de sektorer med mest allokerat kapital, portföljvikterna uppgick till 20,1 respektive 16,5 procent.

De tre största innehaven i portföljen var Toyota Motor, Sony och SoftBank med portföljvikter på 4,1, 3,3 respektive 3,2 procent.

"Vår bedömning är att tillväxten kommer att bli hög under det andra halvåret och att centralbankerna kommer att fortsätta med sin expansiva penningpolitik. Inflationsoron har dock troligtvis inte nått sin topp och räntorna kan komma att stiga ytterligare. Räntehöjningar har en dämpande effekt på utvecklingen för globala aktier men en uppgång är fortsatt möjlig om intjäningstillväxten är tillräckligt stark", kommenterar förvaltaren avslutningsvis.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Japan A SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -