TELE2
FÖRESLÅR EXTRAUTDELNING - SAMMANFATTNING (Direkt)

2021-04-22 12:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tele2 meddelade i samband med torsdagens kvartalsrapport att teleoperatören vill lämna mer i utdelning, en extrautdelning om 3:00 kronor utöver den ordinarie utdelningen som redan var känd. Bolagets underliggande resultat var något bättre än väntat i det första kvartalet.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Vill ge extrautdelning. Tele2:s styrelse föreslår en extrautdelning om 3:00 kronor per aktie, utöver den ordinarie utdelningen, och avser att hålla extra bolagsstämma i juni. "Tele2:s starka balansräkning och motståndskraftiga affärsmodell fortsätter generera starkt kassaflöde trots att pandemin kvarstår", skriver Tele2.

Underliggande resultat något bättre än väntat. Tele2:s rörelseresultat före avskrivningar men efter leasingavskrivningar (som bolaget benämner underliggande ebitda-al-resultat) hamnade på 2.314 miljoner kronor i det gångna kvartalet. Det var några procent över vad analytikerna i genomsnitt hade räknat med i Infronts sammanställning. Försäljningen landade på 6.550 miljoner kronor, strax över analytikernas snittestimat.

Upprepar prognoser. Tele2 står fast vid sina prognoser för helåret 2021. Det underliggande ebitda-al-resultatet under 2021 väntas fortfarande öka med 2-4 procent jämfört med utfallet 2020. Tele2 upprepar också att tjänsteintäkterna från slutkund 2021 väntas hamna på ungefär samma nivå som under 2020. Liksom tidigare väntas investeringarna, exklusive spektrum och leasing, uppgå till 2,8-3,3 miljarder kronor 2021.

Tror fortfarande går ur 2021 med bättre tillväxttakt. Tele2:s vd Kjell Johnsen räknar fortfarande med att kunna komma ur innevarande år med en bättre tillväxttakt än vad bolaget visar i början av året. "Andra kvartalet har vi en fortsatt covid-påverkan och det är realistiskt att det även är så under det tredje kvartalet, så vi ser att vi kan komma ut ur året med en bättre takt", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Dämpad pandemi kan öka roaming. Flera faktorer ska hjälpa Tele2 att kunna komma tillbaka till tillväxt. Med en dämpad pandemi kan bland annat resandet och därmed roaming-intäkterna komma tillbaka. "Roamingen kommer inte att initialt komma tillbaka till tidigare nivåer, som var innan pandemin, men de kommer att återhämta sig steg för steg", säger Kjell Johnsen. En annan faktor som kan bidra är att den negativa påverkan från företagssegmentet väntas kunna dämpas.

Besparingar enligt plan. Tele2:s kostnadssänkningsprogram löper enligt plan, enligt Kjell Johnsen som upprepar bedömningen om att besparingarna i slutet av 2021 ska nå en årstakt om hälften av målet om totala besparingar på 1 miljard kronor under perioden 2020-2022.

Två blir ett. Tele2 kommer inom kort slå samman de två varumärkena Tele2 och Comhem till ett. Vad det nya varumärket kommer att bli är inte känt. "Inom en snar framtid kommer vi att ta nästa steg i vår resa mot varumärkesoptimering genom att konsolidera våra två premiumvarumärken i det svenska konsumentsegmentet till ett. /…/ Vidare ser vi detta som ett steg tillbaka från onödig överetablering av varumärken på en redan mättad svensk marknad", skriver Tele2-chefen. Processen väntas ge signifikanta kostnadsbesparingar över tid.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -