LÖFVEN
RESTRIKTIONER FÖRLÄNGS PGA SMITTLÄGET (NY) (Direkt)

2021-04-22 13:44

(Tillägg: på flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Restriktionerna som skulle ha löpt ut den 2 maj förlängs till följd av det förvärrade smittläget och den höga belastningen på sjukvården.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen.

"Nu är det upploppet och vi måste hjälpas åt att verkligen hålla i och hålla ut och bita ihop", sade han.

Han sade att det är ett fortsatt allvarligt läge, med ökat inflöde till IVA, men att det finns i ljus i form av vaccinationerna.

"När smittspridningen minskar och när belastningen på vården minskar är regeringen beredd att lätta på restriktioner. Men där är vi inte nu", sade Stefan Löfven.

Socialminister Lena Hallengren sade att regeringen också är redo att skärpa restriktioner om så krävs för att få en bättre följsamhet.

"Vi vill vidta rätt åtgärder i rätt tid", sade hon och tillade att ett dilemma är att många åtgärder redan är på plats och att det nu är följsamheten som måste bli bättre.

På frågan om vad som krävs för att restriktioner ska skärpas sade Stefan Löfven att följsamheten är ganska god, men att den måste bli bättre med tanke på den hårda belastningen på vården. Kommunalt finns möjligheter att förbjuda tillträde till vissa allmänna platser, påpekade han, men han tillade att restriktioner i hemmen är svåra att införa.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade att smittspridningen fortsatt ligger på en mycket hög nivå, med många inlagda på sjukhus, vilket kräver både förlängda restriktioner och en förbättrad följsamhet.

Tidigast i mitten av maj går det att överväga lättnader, tillade han.

"Effekter av vaccinationer på smittspridningen ligger längre fram i tiden. Då pratar vi om sommaren", sade Johan Carlson.

Detta innebär bland annat att restauranger fortsatt bara får ha bordsservering till klockan 20.30 och ett maxantal på 500 besökare i butiker.

På frågan om de förlängda restriktionerna även innebär ytterligare stöd svarade Stefan Löfven att många stöd redan förlängts och att regeringen är redo att förlänga och förstärka stöden ytterligare om så krävs.

"Vi är beredda att göra det, det har vi visat", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -