På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SHB
RESULTAT ÖVERTRÄFFADE FÖRVÄNTNINGARNA - SAMMANFATTNING (Direkt)

2021-04-21 10:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken var först ut av de svenska storbankerna att öppna sina böcker för det första kvartalet och överraskade positivt med ett rörelseresultat som var 10 procent högre än väntat. Vd Carina Åkerström framhåller att banken fortsätter att ta störst andel nettoinflöden när det gäller bolån.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Högre vinst än väntat. Handelsbankens rörelseresultat var 5.612 miljoner kronor i kvartalet. Det kan jämföras med väntade 5.084 miljoner i Infronts prognossammanställning. Räntenettot blev 7.818 miljoner kronor, ungefär i linje med analytikersnittet. Provisionsnettot var 2.963 miljoner, 5 procent över förväntningarna. I stället för kreditförluster hade Handelsbanken netto kreditförluståtervinningar på 8 miljoner kronor, vilket var ljusare än analytikernas förväntan om kreditförluster på netto 382 miljoner kronor.

Bästa inledningskvartalet. Årets första kvartal var det hittills bästa inledningskvartalet på ett år som Handelsbanken har haft och banken befinner sig i en bra trend, enligt vd Carina Åkerström. "Tittar vi på affärsutvecklingen till exempel fortsätter vi att ta störst andel nettoinflöden när det gäller bolån. Vår kapitalförvaltning fortsätter ta marknadsandelar, kostnaderna är under kontroll och kreditkvaliteten god", kommenterar Carina Åkerström.

Kostnadsminskning hittills nått effekt på 200 mln kr. Handelsbankens neddragning av kostnaderna fortskrider enligt plan och hittills har initiativ motsvarande 1 miljard kronor avtalats eller åtgärdats sedan tredje kvartalet 2020. Den hittills uppnådda resultateffekten av dessa åtgärder uppgår till 200 miljoner kronor. I kvartalet låg bankens totala kostnader på 5.683 miljoner kronor, 2 procent, högre än analytikernas genomsnittliga förväntan.

Avsatte 213 mln kr till Oktogonen. Under årets första kvartal gjorde Handelsbanken en reservering till resultatandelssystemet Oktogonen på 213 miljoner kronor, vilket innebar att reserveringen var lika stor som den som gjordes under fjolårets fjärde kvartal.Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -