På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FOXCONN
ÖVERGER TRUMP-PÅHEJAD PLAN OM FABRIKSEXPANSION I USA (Direkt)

2021-04-21 09:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn, som verkar som montör åt stora delar av världens elektroniktillverkare, överger stora delar av planerna på att starta fabrik i den amerikanska delstaten Wisconsin.

Beskedet om den avsevärt bantade planen för Wisconsinbygget gavs i samband med att Foxconn undertecknade ett nytt avskalat kontrakt med de lokala myndigheterna på tisdagen, enligt flera medier.

Planen där Foxconn lovade starta ett enormt fabriksprojekt i Wisconsin nyttjades som ett politiskt slagträ av förre presidenten Donald Trump, som 2015 gick till val på att ta tillbaka jobb som försvunnit till Kina och Sydostasien till USA.

Vid en uppmärksammad presskonferens i ett tidigt skede av planeringen, när Foxconn lovat att bygga för 10 miljarder dollar, kallade Donald Trump projektet för "världens åttonde underverk".

Foxconn kommer nu enligt lokala medier i Wisconsin att skruva ned omfattningen till omkring en tiondel av de initiala beskeden. Investeringen kommer medföra sysselsättning för omkring 1.500 personer snarare än siffran 13.000 som tidigare proklamerats.

Enligt Reuters var planerna från början ansedda som dömda att misslyckas bland i Foxconns ledning, där dock grundaren Terry Gou vid tiden för kampanjen fortsatt var stark man som ordförande.

När Terry Gou nu lämnat sin post, något som kommunicerades samtidigt som denne meddelade sin kandidatur för en sedermera misslyckad kampanj för presidentvalet i Taiwan i fjol, har Wisconsin-planerna kommit helt på skam.

Kritiken märktes inte bara i Foxconn, utan också bland Wisconsinmedborgarna. Debattörer hävdade att de stora skattelättnader och andra typer av subsidier som utlovades för att locka Foxconn till Wisconsin var överdrivna.

Foxconns kassako är kontrakt för montering av flera produkter i Apples sortiment. Bland annat har bolaget monterat Iphone i fabriker i Kina sedan smarttelefonens födelse.

Det faktum att leverantörskedjor ansträngts under covid-19-pandemin har satt fart på debatten kring geografisk särallokering av monteringslinor koncentrerade i särskilt hög utsträckning till Sydostasien har lett till ökat intresse kring vad nästa drag är för Foxconn, som också har viss mindre tillverkning i bland annat Indien, Latinamerika och Europa.Apple Inc - I dag

{point.key}

Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Dell Technologies Inc - I dag

{point.key}

HP Inc - I dag

{point.key}

Intel Corp - I dag

{point.key}

Microsoft Corp - I dag

{point.key}

Sony Group Corp - I dag

{point.key}

Cisco Systems Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -