RÄNTOR/VALUTOR
TYSKA RÄNTOR UPP, DOLLARN TAPPADE (Direkt)

2021-04-19 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde den nya veckan med begränsade rörelser för att senare överlag vända uppåt samtidigt som dollarn handlades kring sin svagaste nivå på en månad. Enligt handlare väntas euron fortsätta att stärkas mot dollarn på grund av Federal Reserves hållning och vaccinoptimism i EU.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan 4 punkter upp till -0,23 procent, räknat från samma tid i fredags, medan den svenska motsvarigheten slutade 1 punkt högre på 0,39 procent.

Förhoppningar om en ekonomisk återhämtning driven av statliga utgifter och stimulanspaket från centralbankerna lyfte asiatiska börser mot de högsta nivåerna på en månad, medan europeiska börser inledde trevande för att sedan visa en blandad utveckling under dagen.

Måndagens makroagenda var tunn, med byggproduktion från eurozonen som en av få punkter. Den visade att produktionen inom byggsektorn i euroområdet sjönk 2,1 procent i februari jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år sjönk produktionen med 5,8 procent.

Tyska Bundesbank skrev i sin månadsrapport att Tysklands ekonomi krympte under första kvartalet, då de strängare och förlängda restriktionerna ökade förlusterna i många tjänstesektorer jämfört med föregående kvartal.

Utöver att kraftigt begränsa konsumtionsmöjligheterna har detta sannolikt bidragit till ett betydande bakslag i privatkonsumtionen, enligt centralbanken.

"Den förnyade höjningen av momsen och exceptionellt ogynnsamma väderförhållanden i januari och februari dämpade aktiviteten i byggbranschen. Dessutom fortsatte den uppåtgående trenden i industriproduktionen inte under de första två månaderna", skrev Bundesbank vidare.

Här hemma riktades blickarna mot Arbetsförmedlingens veckostatistik, som visade att arbetslösheten sjönk till 8,3 procent förra veckan jämfört med 8,4 procent veckan före.

Samtidigt ökade antalet personer som skrev in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen jämfört med veckan före, medan antalet personer som varslades mer än halverades.

Nordeas seniorekonom Susanne Spector sade till Nyhetsbyrån Direkt att arbetslösheten fortsätter att sjunka i en överraskande snabb takt, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik, och att långtidsarbetslösa kommit att utgöra en allt större del av arbetslösheten talar för att de lediga resurserna på arbetsmarknaden inte är så stora.

"Korttidsarbetslösheten, de som varit arbetslösa 0-6 månader, är redan lägre än den var före krisen, samma sak med antalet öppet arbetslösa, alltså de som inte deltar i program. Det betyder att det kommer att bli brist på arbetskraft tidigare än vad arbetslöshetstalet visar", sade hon.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sade vid en pressträff på måndagsmorgonen att läget på arbetsmarknaden är ansträngt, men det finns ljuspunkter, bland annat satsningar i norra Sverige.

Enligt Nordmark bör utfallen från SCB:s AKU-undersökning tolkas med viss försiktighet efter en omläggning, men februariutfallet på säsongsrensade och utjämnade 8,8 procent ligger ändå rätt väl i linje med Arbetsförmedlingens utfall på 8,4 procent.

Det pekar på en fortsatt hög arbetslöshet. Regeringen har ändå i vårbudgeten reviderat upp sysselsättningsgraden och ned arbetslöshetssiffrorna, påpekade arbetsmarknadsministern.

Statistik under natten visade att brittiska huspriser rusar i april då hög efterfrågan möter rekordstor brist på bostäder till försäljning, enligt Rightmove. Liksom på andra håll har coronapandemin fått många familjer att söka efter större bostäder utanför städerna, efter skiftet till jobb från hemmet.

Veckans makrofokus ligger främst på torsdagens ECB-möte, men även Markits preliminära PMI-utfall för april på fredag lär tilldra sig intresse.

Några nya signaler väntas inte från ECB den här gången. I samband med marsmötet meddelade ECB att PEPP-köpen skulle öka. Enligt Nordea har de ökat till omkring 20 miljarder euro i veckan.

"Ingen massiv ökning jämfört med tidigare, men givet att räntor globalt har rört sig sidledes den senaste tiden, har också uppgången i EMU-räntor dämpats för tillfället", skrev banken i ett veckobrev.

SEB skrev i ett kundbrev att ECB-chefen Christine Lagarde kommer att pressas om den utökning av PEPP-köpen som utlovades vid förra mötet men som än så länge resulterat i en ganska måttlig ökning.

"Att USA-räntorna stabiliserats den senaste tiden kan kanske bidragit till att dämpa behovet av stöd något. Besked lär bli att stödprogrammen ligger fast och en upprepning av budskapet att PEPP-köpen kan anpassas för att garantera att stimulansnivån blir tillräcklig", skrev SEB.

De amerikanska räntorna vände uppåt på måndagen efter att tidigare ha legat nära lägstanivåerna sedan mitten av mars, med tioårsräntan 3 punkter upp till 1,60 procent.

Fed-ledamöter upprepade i förra veckan att inflationsuppgången som fick marknaden att handla upp räntor och som fick de högt värderade delarna av börserna att skaka ses som tillfällig och budskapet verkar till sist ha nått fram.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:202 mot dollarn, upp från 1:199 i fredags eftermiddag. Dollarn tappade till 108:2 mot yenen, från 108:8.

Japans export ökade mer än väntat i mars, med 16,1 procent jämfört med ett år tidigare. Analytikerna hade räknat med +11,6 procent. Även importen steg mer än väntat.

Annan statistik visade att Japans industriproduktion inte var fullt så svag som tidigare rapporterats för februari.

Kronan blev på måndagen 1 öre starkare till 10:10 mot euron och 3 öre starkare till 8:40 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -