IPO
VÄRDERING TAR BORT POTENTIAL I HEMNET, AVSTÅ - BÖRSVECKAN (Direkt)

2021-04-19 16:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Priset på aktierna i bostadsplattformen Hemnets börsintroduktion på motsvarande totalt 10,6 miljarder kronor i mitten av prisintervallet är en hög värdering som tyvärr tar bort en stor del av potentialen i bolaget.

Det anser Börsveckan som väljer att avstå introduktionen av vad de samtidigt beskriver som ett fint bolag.

"Att befintliga ägare säljer till hög värdering på en stekhet börs- och bostadsmarknad och där inga ankarinvesterare finns redo, gör att vi väljer att avstå introduktionen av detta fina bolag", uppger Börsveckan i analysen.

I samband med börsintroduktionen tar Hemnet inte in nya pengar utan befintliga ägare säljer aktier till ett pris om 95-115 kronor, ett brett intervall som enligt tidningen är ett otyg.

"Skillnaden på dryga 20 procent skapar osäkerhet och är något som drar ner helhetsintrycket på noteringen", resoneras det i analysen.

Med tanke på Hemnets monopolliknande ställning i Sverige samt en redan stekhet bostadsmarknad finns det enligt tidningen vissa risker med företagets tillväxtmål.

"Vår bedömning är att Hemnet kan nå lönsamhetsmålet om 45 procent i ebitda-marginal så småningom, men att satsningarna på tillväxten håller nere den siffran i det korta perspektivet. Vi är inte heller särskilt oroliga för konkurrenssituationen. Hemnet kommer att förbli störst på marknaden i många år framåt givet den starka relationen med mäklarsamfundet och det urstarka varumärket", bedömer Börsveckan som noterar att konkurrenter som Booli och Blocket Bostad ligger långt efter i besöksstatistiken.

Teckningsperioden inför Hemnets notering löper till den 26 april med förväntad första handelsdag den 27 april.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -