ARBETSMARKNAD
FINNS INTE SÅ MYCKET LEDIGA RESURSER - NORDEA (Direkt)

2021-04-19 15:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetslösheten fortsätter att sjunka i en överraskande snabb takt, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik, och att långtidsarbetslösa kommit att utgöra en allt större del av arbetslösheten talar för att de lediga resurserna på arbetsmarknaden inte är så stora.

Det säger Nordeas seniorekonom Susanne Spector till Nyhetsbyrån Direkt.

"Korttidsarbetslösheten, de som varit arbetslösa 0-6 månader, är redan lägre än den var före krisen, samma sak med antalet öppet arbetslösa, alltså de som inte deltar i program. Det betyder att det kommer att bli brist på arbetskraft tidigare än vad arbetslöshetstalet visar", säger hon.

Arbetslösheten har sjunkit i snabb takt hittills under 2021, trots nya vågor av smittspridning och fortsatta restriktioner, och förra veckan var inget undantag. Enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik fortsatte det totala antalet arbetslösa att sjunka med ytterligare drygt 4.000 personer och arbetslösheten sjönk till 8,3 procent från 8,4 procent veckan före.

Långtidsarbetslösheten, de som varit arbetslösa i mer än 12 månader, har varit i fokus på sistone. Den har stigit det senaste året, till rekordhöga nivåer, och tagit ett ytterligare skutt uppåt nu när det gått ett drygt år sedan coronakrisen slog till på arbetsmarknaden. Susanne Spector pekar dock på att det kunde ha varit betydligt värre.

"Uppgången är ändå förhållandevis liten med tanke på hur många som blev arbetslösa under våren 2020. Vecka 10-15 i fjol skrev 86.000 personer in sig som arbetslösa och långtidsarbetslösheten samma veckor i år har ökat med 6.600 personer. Det innebär att den stora majoriteten av de som blev arbetslösa förra våren har fått ett nytt jobb", säger hon.

Hon påpekar också att de långtidsarbetslösa framöver kommer att stå näst på tur i kön för ett jobb, när väl de som varit arbetslösa en kortare tid kommit tillbaka. Antalet som varit arbetslösa i upp till 6 månader är alltså redan tillbaka på förkrisnivåer och även antalet personer som varit arbetslösa i 6-12 månader minskar nu.

"De som varit arbetslösa 6-12 månader faller i snabb takt och att korttidsarbetslösheten redan är tillbaka talar för en fortsatt snabb nedgång. När även arbetslösheten i denna grupp kommit tillbaka blir de långtidsarbetslösa näst i kön. Det finns hopp även för dem som varit arbetslösa lite längre" säger hon.

Hon tillägger att den stigande långtidsarbetslösheten också gör att arbetslösheten blir allt mer koncentrerad till grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, vilket gör att de faktiska lediga resurserna på arbetsmarknaden inte är så stora som det kan verkar av arbetslösheten.

"Vi kommer nog ganska snart att få brist på arbetskraft i vissa sektorer. Vi ser det redan nu i den norrländska industrin och lär snart få se det i industrin generellt. Senare kan man även tänka sig brist i delar av tjänstesektorn, kanske också i vissa krisbranscher när de snabbt ska skala upp igen", säger hon.

Men steget från brist på arbetskraft till någon mer generell uppväxling av löneökningarna är långt, påpekar Susanne Spector. Detta visar inte minst åren före coronapandemin.

"Det är rimligt att det i vissa delar av ekonomin kommer att bli en löneglidning tidigare medan det i andra delar fortsatt kommer att finnas mycket lediga resurser. För ekonomin som helhet är ett högt lönetryck fortfarande långt borta", säger hon.

Bild: Arbetslösa Arbetsförmedlingen

Bild: Korttidsarbetslösa (0-6 månader)

Bild: Öppet arbetslösa

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -