DNB Teknologi
Vodafone steg efter positiva signaler om tillväxt - DNB Teknologi ökade 8,4 procent i mars (Finwire)

2021-04-16 15:11
Fonden DNB Teknologi steg 8,4 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 4,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 17,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens huvudförvaltare Anders Tandberg-Johansen.

Främsta positiva bidragsgivare under månaden var Facebook, Deutsche Telecom och Vodafone medan Visa missgynnade avkastningen.

"Facebooks aktie utvecklades starkt under månaden efter positiva kommentarer från VD, tillsammans med positiva branschdatapunkter för onlineannonsering. Deutsche Telecoms aktie presterade bra efter kapitalmarknadsdagen för den amerikanska teleoperatören T‐Mobile, som Deutsche Telecom har en stor ägarandel i. Den europeiska teleoperatören Vodafone hade också en bra månad efter positiva signaler från ledningen om tillväxt", skriver förvaltarna.

Visa sjönk till följd av nyheter om en DoJ-undersökning av debiteringsmetoder. Förvaltarna tror att den ekonomiska påverkan på Visa från utredningen kommer att vara begränsad.

Vidare skriver förvaltarna att det investeras för lite i IT- och telekominfrastruktur de senaste året vilket bör kunna lägga grunden för god tillväxt i framtiden.

"Investeringsuniverset förändras ständigt med nya affärsmodeller fram till bekostnad av äldre bolag. Detta skapar en solid grund för ett aktivt och opportunistiskt tillvägagångssätt för aktieplockning", kommenterar förvaltarna.

Fondens mest överviktade innehav kontra jämförelseindex var Deutsche Telekom, Vodafone och Arrow Electronics.

Den geografiska fördelningen var i stort fokuserad mot USA där 46,9 procent av tillgångarna var investerade. I övrigt var exponeringen relativt jämn då Tyskland var näst största marknad med en allokering om 12,0 procent.

[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -