BÖRS
MÅNGA OMVÄNDA FÖRVÄRV, "VILL ATT DET SKA GÅ FORT" (Direkt)

2021-04-15 13:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Råvarubolag blir IT-bolag, smyckesförsäljare byter inriktning till hattar och mattor, och övervakning av svetsfogar i plastpåsar blir snusbolag. Den gångna veckan har tre bolag genomfört så kallade omvända förvärv. Varför?

"Många vill in på börsen eftersom allt får en hög värdering just nu. Allt det här är tecken på den höga riskaptiten, och omvänt förvärv är ett enkelt sätt, men som investerare gäller det att ställa sig rätt frågor", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Året har bjudit på ett stort antal börsintroduktioner och strömmen ser inte ut att sina. Men förutom den vanliga vägen via klockringning på första handelsdagen, har allt fler tagit till det omvända förvärvets taktik.

I korthet: ett onoterat bolag tar över ett noterat bolags marknadsplats efter att det förstnämnda bolaget apporterat in sin verksamhet och som betalning fått en mängd nya aktier i det noterade bolaget. Marknadsplatsen fylls därmed med det onoterade bolagets verksamhet.

Bara under den gångna veckan har tre omvända förvärv aviserats.

På måndagen meddelade Online Brands, som säljer smycken online, ett omvänt förvärv av Cama-Gruppen som säljer hattar och mattor via e-handelstjänster. I tisdags var det dags för råvarubolaget Archelon och IT-tjänsteföretaget Qlosr, och på onsdagen var det Sealwacs och norska Maxsnus tur – in med snus och ut med övervakning av svetsfogar i plastpåsar.

"Det är ett tecken i tiden precis som SPAC, och man kan notera att det dyker upp vägar till börsen som inte är de traditionella. Som investerare bör man ställa sig frågan varför?", säger Nordnets Frida Bratt.

Från Jonas Norberg som är vd på IT-tjänsteföretaget Qlosr som om allt går som planerat kommer att ta över Archelons plats på NGM är svaret: tid.

"I vårt fall så handlar det egentligen om att vi är ett relativt litet bolag som har växt ganska snabbt och för oss handlar det om att det ska gå ganska fort och att det ska kosta så lite av vår egen tid som möjligt", säger han till Direkt och tillägger att kostnadsfrågan har spelat en mindre roll i beslutet.

Många anser dock att metoden med omvänt förvärv är en bakväg in på börsen med lägre krav, men det är inte en bild som delas av börsoperatörerna.

"Nej, det ska inte vara någon köksväg till börsen. Anser vi att bolaget genomgår så stora förändringar att det är att betrakta som ett nytt bolag så kommer det att genomgå samma granskning som vid en vanlig notering", säger Elias Skog som är chef för bolagsövervakningen på Nasdaq Stockholm till Nyhetsbyrån Direkt och får medhåll av kollegorna på Spotlight och NGM.

Enligt Anders Eriksson som är marknadsplatschef på Spotlight Stockmarket finns det heller inte någon ekonomisk preferens för vilken väg bolagen tar till handelsplatsen.

"Nej, för oss spelar det ingen roll. Det blir ingen skillnad eftersom vi har samma antal anställda som arbetar med processen och bolaget får betala en noteringsavgift även om det är ett omvänt förvärv".

Men för aktieägare i det bolag som blir värd för den nya verksamheten spelar det ofta en större roll. För de tre bolag som meddelade omvända förvärv i veckan rusade kurserna mellan 100 och 300 procent på dagen för beskedet, och frågetecken har rests om substansen i de stora uppvärderingarna i samband med verksamhetsbytet.

Nordnets sparekonom Frida Bratt påpekar att även om handelsplatserna genomför samma kontroller så finns inte samma information till investerare som vid en vanlig noteringsprocess.

"Det finns inget prospekt som vid en vanlig notering. Det är väl kanske inte alla som läser de i sin helhet heller, men de innehåller trots allt en hel del bra information. Allt det som hör en IPO till hjälper investerare att fatta välgrundade beslut och här får du inte det", säger hon.

Dagen före Sealwacs omvända förvärv av norska Maxsnus var börsvärdet 9,6 miljoner kronor. När börsen stängde dagen efter uppgick börsvärdet till drygt 38 miljoner kronor. Nuvarande aktieägare kommer sammantaget ha en ägarandel om 8,5 procent av Maxsnus när transaktionen är genomförd.

Precis som Frida Bratt påpekar finns inget prospekt och i pressmeddelandet anges att Maxsnus omsättning ökade från cirka 4 till 45 miljoner norska kronor under 2020, och för helåret väntas omsättningen öka till 100 miljoner kronor. Något resultat uppges inte, men för det första kvartalet anges ett "positivt resultat".

Noterbart är att Maxsnus tidigare ägare Net Trading Group i början av 2020 sålde bolaget för 1,2 miljoner kronor.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Harm Reduction Group - I dag

{point.key}

Qlosr Group B - I dag

{point.key}

Online Brands Nordic - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -