RB
VERKAR OSANNOLIKT MED EKONOMISKT LÄGE FÖR SÄNKNING - FLODÉN (Direkt)

2021-04-08 15:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Som ekonomier fungerar i rådande pandemitider förefaller det osannolikt med en situation där det på nytt blir aktuellt med en negativ reporänta.

Det sade vice Riksbankschef Martin Flodén till journalister efter att han deltagit vid ett Handelsbankenseminarium på torsdagseftermiddagen.

"Det finns möjlighet till viss ytterligare sänkning av reporäntan men det finns inte ett behov. Prognosen pekar också mot en reporänta som ligger kvar på noll", sade han.

För att en räntesänkning ska bli aktuell ser han framför sig att det skulle krävas en utbredd lågkonjunkturmiljö. Han resonerade i termer av att folk trots återkommen möjlighet varken bor på hotell eller äter på restauranger. De slutar därtill även konsumera andra varor medan företagen till skillnad mot i nuläget håller sig ifrån investeringar.

Pandemins negativa ekonomiska effekter har generellt sett varit mildare än befarat under det år som varit, angav han med påpekande att han samtidigt inte vill föregripa av det kommer att innebära för Riksbankens prognoser.

"Det går fortsatt bra för ekonomin trots att pandemiläget inte blir ljusare", sade han rörande torsdagens statistiksläpp från SCB.

I den andra vågskålen har exempelvis inflationsstatistik överraskat lite på nedsidan nyligen, tillade han.

"Det spretar åt lite olika håll", sade han sammantaget angående den senaste tidens statistikutfall.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -