BOMARKNAD
BYGGANDE FORTSÄTTER ÖKA 2021-2022 – PROGNOSCENTRET (Direkt)

2021-03-24 14:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsbyggandet ökade med 12 procent under 2020. I år väntas byggande fortsätta öka med 6 procent och sedan med ytterligare 2 procent 2022. Därefter sjunker bostadsbyggandet när pandemins effekter på bostadsmarknaden klingar av.

Det bedömer analysföretaget Prognoscentret i en ny prognos.

Christian Brander, tillförordnad prognoschef på Prognoscentret, säger att bostadsbyggandet 2020 utvecklades starkare än de räknat med. Sammanlagt påbörjades 54.549 nya bostäder, 12 procent fler jämfört med 2019.

"Förklaringen ligger i att det ekonomiska läget förbättrades, men också av att nivån för såväl påbörjade bostäder som beviljade bygglov var lägre under det första halvåret 2020 jämfört med det andra. I tillägg har bostadspriserna stigit kraftigt sedan förra prognostillfället i september. Sammantaget får det oss att tro att igångsättningen av bostäder får en skjuts även under detta år", säger han.

Han noterar att byggmarknaden generellt stod pall för pandemin, där de totala investeringarna ökade med 1 procent under året.

"Trots lågkonjunktur och en sällan skådad hälsokris kunde såväl näringsliv som hushåll, med hjälp av offensiva stödpaket och en expansiv penningpolitik, hållas flytande. Milda restriktioner möjliggjorde dessutom att byggarbetsplatser kunde hållas öppna och i stället för fallande tillgångspriser har vi sett såväl bostadspriser som värdepapper stiga kraftigt. Sammantaget lämnar vi således ett - under omständigheterna – mer positivt byggår bakom oss än vad vi hade kunnat förvänta oss även om bilden är splittrad", säger Christian Brander.

Prognoscentret räknar med att tillväxten totalt för byggmarknaden ökar ytterligare något i år för att sedan mattas av.

Prognoscentret är ett analysföretag inriktat på bygg, bostads- och fastighetsmarknaderna.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -