IPO
IDUN INDUSTRIERS FÖRVÄRVSTAKT SKA HÅLLA ÄVEN FRAMÖVER - VD (Direkt)

2021-03-19 15:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Idun Industrier har gjort 18 förvärv på åtta år, en takt som bolaget med hjälp av bland annat emissionslikviden inför noteringen på First North ska hålla i.

Det säger Idun Industriers vd Karl-Emil Engström i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Adam Wahlfeldt intervjuar Idun Industriers vd Karl-Emil Engström till höger.

Idun är en industriägare som grundades 2013. Portföljen består för närvarande av 11 portföljbolag och sedan starten har bolaget gjort totalt 18 förvärv inklusive tilläggsförvärv. Av emissionslikviden inför noteringen skriver bolaget i prospektet att 100 procent ska användas till nya förvärv.

Hittills har ni gjort 18 förvärv är det en takt ni kommer att hålla i?

"Det tror jag absolut. Historiskt har vi gjort ett till två nya gruppbolagsinvesteringar per år och kanske ett till två tilläggsförvärv och det är absolut en takt som jag tror att vi har goda möjligheter att upprätthålla", säger Karl-Emil Engström.

Ni säger att ni har en evig ägarhorisont. Hur många bolag mäktar ni med att ha i portföljen?

"Jag är inte säker på att jag ser en bortre gräns. Det finns goda exempel på bolag, till exempel Indutrade, som har hundratals gruppbolag i portföljen. Vi har i dag elva gruppbolag och det finns ordentligt med tillväxt kvar i systemet innan det blir en faktor som jag kommer att oroa mig för."

Med låga räntor och god tillgång till kapital har konkurrensen på förvärvsmarknaden hårdnat, men även om det händer att bolaget stöter på konkurrenter om objekt så menar Karl-Emil Engström att det är relativt ovanligt eftersom de flesta av affärerna är egengenererade.

"Det betyder att vi har letat upp bolagen, tagit kontakt och odlat relationen och sedan genomfört processen. Det är inte ovanligt att affärer som vi gör grundar sig på en relation som har pågått över flera år. Vad vi mer sällan gör är rena auktionsprocesser med andra kollegor i branschen som tittar på samma bolag", förklarar han.

Idun investerar framförallt i små och medelstora bolag inom de två affärsområdena Tillverkning och Service samt Underhåll. Ofta är det familjeföretag verksamma inom en nisch där bolaget har en större marknadsandel. Karl-Emil Engström menar att Idun skiljer sig från många andra industriägare på så sätt att de har en större intressegemenskap med portföljbolagen.

"Det kommer sig av att vi som jobbar centralt på Idun alla har investerat en relativt stor andel av vårt kapital i Idun, men sedan har vi även på gruppbolagsnivå en preferens för att samäga bolagen med respektive ledningsgrupp", säger Karl-Emil Engström.

Hur aktiv är ni som ägare?

"Vi brinner för våra bolag och är väldigt engagerade i bolagen, men vi har en styrmodell som är tydligt decentraliserad där vi ser det som vår viktigaste uppgift att hitta rätt företag att investera i. Därefter gäller det att se till att de företag som vi har fått förtroendet att investera i har rätt resurser och förutsättningar för att förverkliga affärsplanen utifrån förutsättningarna", säger vd:n.

Räntorna har varit låga under en längre tid men på senare tid har de stigit något. Om de skulle fortsätta att krypa uppåt, vilken påverkan skulle det kunna få för er?

"Vi följer självklart vår omvärld och makroekonomiska faktorer, men det är inget som oroar oss jättemycket. Våra bolag har generellt sett god lönsamhet. Det är bolag som klarar en högre räntemiljö. Sedan får man alltid anpassa balansräkning och skuldsättning utefter förutsättningarna på marknaden för stunden och den fas som företaget befinner sig i. Det är en av de fördelar med att vi nu går mot börsen där vi kanske får en mer sofistikerad balansräkning, men också tillgång till kapitalmarknaderna på ett bättre sätt."

Ni har inte lämnat utdelning och säger att ni fortsatt kommer att vara försiktiga. Är det något som kan komma att ändras på sikt?

"Det är nog en policy som inte kommer att förändras inom överskådlig framtid. Vi ser fortsatt väldigt mycket möjligheter inom vårt segment och det finns otroligt mycket kvar att göra och då tror vi att det vore oklokt att ändra den utdelningspolicy som vi har", säger Karl-Emil Engström.

Inför noteringen gör Idun en nyemission på 219 miljoner kronor. Teckningskursen på 86 kronor per aktie värderar bolaget till 700 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Idun har erhållit teckningsförbindelser från Alcur Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, Handelsbanken Fonder samt Investment AB Spiltan, motsvarande 130 miljoner kronor. Därutöver har bolagets huvudägare Adam Samuelsson, Luliem Capital och Ulf Rosberg åtagit sig att teckna aktier för 33 miljoner kronor.

Teckningsperioden pågår från den 9 mars till den 23 mars. Första beräknade handelsdag på Nasdaq First North är den 25 mars.

Avanza Bank är Sole Coordinator och Sole Bookrunner i samband med erbjudandet.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -