EKONOMI
KOMMER SE "SJUKT STARK TILLVÄXT" I ÅR – NORDEA MARKETS (Direkt)

2021-03-19 11:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världen kommer se en "sjukt stark tillväxt" under 2021, säger Nordea Markets strategichef Mikael Sarwe till Trading Direkt på fredagen.

En utbudschock när världsekonomin drar sig upp ur pandemikaoset kombinerat med "mega-stimulanser" från den fiskala sidan bäddar för en extremt stark ekonomi under det nyss påbörjade året och in i 2022, enligt Mikael Sarwe.

"Det ligger ohyggligt mycket stimulans inför det här året, det ska man komma ihåg. Och penningpolitik verkar med viss ledtid", säger strategichefen.

De nya stimulanserna, särskilt de amerikanska, tillkommer "på toppen" av allt det andra. Dessutom har den recession som ska återhämtas inte varit av klassiskt snitt där centralbankers räntehöjningar knäcker de obalanser som byggts upp i världsekonomin under konjunkturuppgången – den här gången kommer återhämtningen ske mycket snabbare.

"Vår syn är att centralbankernas oro för att det kommer ta tid att komma tillbaka till låg arbetslöshet igen är fel. Det kommer nog gå ganska snabbt den här gången. Både på grund av att vi har en utbudschock som nu snart är över och att vi har all den här mega-stimulansen", säger Mikael Sarwe.

Finanskrisen 2008-2009 är inte alls jämförbar med den nuvarande lågkonjunkturen – utbudsgapet där lediga resurser ska ätas upp innan tillväxten är tillbaka kommer stängas mycket snabbare den här gången.

"Normalt sett när man går ur recessioner så är folk fortfarande helt under isen. Nu har man tryckt ut ohyggligt mycket pengar till befolkningar och bolag som ligger redo att spenderas", säger han.

Något som tjänar som bevis på det är att sparkvoterna dessutom är "i himlen" jämfört med efter tidigare lågkonjunkturer.

Vad avser börsvärderingarna tror Mikael Sarwe och Nordea Markets att turbulens som uppstått i takt med ränteuppgången snarare varit en sektorrotation än en börsflykt.

"Sedan är väl frågan om och i vilket läge räntan går för mycket, men där är vi inte ännu. Utifrån det läge vi är i nu så ska man nog snarare hävda att de är på ganska låga nivåer", säger han.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -