SVERIGE
JANUARIDATA INDIKERAR STARK START PÅ 1 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2021-03-09 11:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tisdagens datasjok för januari från SCB visar på en stark start på det första kvartalet, enligt analytiker.

"Man får lägga mest vikt vid aktivitetsindikatorn, som steg 0,9 procent, vilket är en stark start på det första kvartalet. Tittar man på hela hopen av indikatorer har vi också en stark uppgång i hushållens konsumtion och produktionen visade en liten uppgång. Det är sammantaget en väldigt bra start på det första kvartalet", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt SCB:s aktivitetsindikator, som kan ses som en månatlig BNP, ökade aktiviteten i den svenska ekonomin med 0,9 procent i januari, jämfört med i december, drivet framför allt av en ökad hushållskonsumtion. Det var en uppväxling från 0,2 procents ökning i december. Aktiviteten är dock fortsatt 2,9 procent lägre än i januari 2020.

Vidare steg just hushållens konsumtion med hela 1,8 procent i januari, medan produktionen i näringslivet ökade mer modesta 0,1 procent, där industriproduktionen vände ned efter en tidigare stark utveckling. Industrins orderingång fortsatte dock att stiga, +0,6 procent från december.

"En bra start", sammanfattar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i ett marknadsbrev.

Han påpekar att svensk ekonomi hade en svagare period runt årsskiftet och att den försenade vaccineringen kan fördröja återhämtningen något.

"Förhållandena är dock på plats för en snabb återhämtning när restriktionerna väl lättas", skriver han och tillägger att Nordea fortsatt tror att svensk BNP ska växa 4 procent i år.

SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Daniel Bergvall noterar att aktiviteten fortsätter öka, men alls inte lika imponerande som uppgången i diverse sentimentsindikatorer.

"Det är inte så förvånande och stöder vår uppfattning att delar av det starka sentimentet återspeglar förväntningar på en stark återhämtning något längre fram när restriktionerna lättas", skriver de.

De konstaterar vidare att den starka uppgången för aktivitetsindikatorn i januari tyder på att BNP kan komma att växa under det första kvartalet, på tvärs mot SEB:s prognos om en nedgång om 0,4 procent.

"Den modesta ökningen i produktionen och risken för en trög återhämtning för konsumtionen belyser dock att ett starkt sentiment sannolikt inte fullt ut kommer att återspeglas i tillväxten på kort sikt", skriver SEB-ekonomerna.

Bild: Aktivitetsindikatorn

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -