OBOYA HORTICULTURE
REKONSTRUKTÖR ANMÄLER BROTT TILL EBM (Direkt)

2021-02-18 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rekonstruktören i det handelsstoppade First North-bolaget Oboya Horticulture bedömer att det finns skälig anledning att misstänka bokföringsbrott och har lämnat underrättelse till Ekobrottsmyndigheten.

Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Det rör sig om misstänkt bokföringsbrott i de kinesiska dotterbolagen.

"Enligt den preliminära utredningen från bolaget har lån som upptagits från närståendebolag under åren 2014-2016 utelämnats ur balansräkningen. När lånen har återbetalats har detta förts upp som en fordran. Enligt revisorernas preliminära utredning är merparten av fordringarna fordringar hos närståendebolag", skriver Oboya.

För att kunna bedöma huruvida dessa motsvaras av lån från närståendebolag eller om betalningarna har resulterat i att fordringar uppkommit krävs ytterligare utredning, uppges det.

Oboya Horticulture Industries har varit i rekonstruktion sedan juni 2020. Bakgrunden var att Oboya befarade att det fanns risk att bolaget behöver skriva ned fordringar i de kinesiska koncernbolagen med 53 miljoner kronor, vilket ledde till att bolagets huvudkreditgivare spärrade alla krediter och att bolaget fick en likviditetskris.

"Bolaget har som högsta prioritet att utreda dessa oegentligheter. De ansvariga har anmälts till den kinesiska motsvarigheten till Finansinspektionen", skriver Oboya.

Bedömningen är att denna omfattande utredning inte kommer att vara färdig vid tiden när bolaget ska förhandla om ackord.

Brottsmisstanken ovan påverkar inte rekonstruktörens bedömning att ackordet är till fördel för bolagets borgenärer, uppges det i pressmeddelandet.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -