På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KINA
EXPORTSTOPP FÖR JORDARTSMETALLER ETT HOT MOT USA - FT (Direkt)

2021-02-16 07:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina undersöker om de kan skada den amerikanska försvarsindustrin genom att minska exporten av jordartsmetaller, som är viktiga för produktionen av stridsflygplanet F-35 och andra sofistikerade vapensystem.

Det uppger Financial Times med hänvisning till källor.

Departementet för industri och IT föreslog i ett utkast i januari att exporten av 17 jordartsmetaller skulle begränsas. Kina står för cirka 80 procent av det globala utbudet av jordartsmetaller.

Enligt industrin har regeringskällor ställt frågor om hur allvarligt företag i USA och Europa, inklusive försvarsindustrin, skulle påverkas om Kina begränsade exporten av jordartsmetaller under en bilateral handelskonflikt.

"Regeringen vill veta om USA kan få problem med att producera stridsflygplanet F-35 om Kina inför ett exportförbud", sade en källa.

Regeringen vill också få en uppfattning om hur snabbt USA kan hitta andra källor eller öka sin egen produktion av jordartsmetaller.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -