RIKSBANKEN
REPORÄNTA OFÖRÄNDRAD PÅ 0,00% (NY) (Direkt)

2021-02-10 09:47

(Tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 0,00 procent.

Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av tio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Ramen för värdepappersköp lämnas oförändrad på 700 miljarder kronor.

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan.

"För att underlätta återhämtningen och bidra till att inflations stiger mot målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv", skriver Riksbanken.

Tillgångsköpen för 700 miljarder kronor kommer att pågå till och med 31 december 2021.

Samtliga analytiker hade väntat en oförändrad volym/tidsplan för tillgångsköpen nu.

"Direktionens nuvarande bedömning är att ramen för tillgångsköpen kommer att utnyttjas fullt ut fram till slutet av 2021 och att upprätthålla storleken på innehavet på denna nivå under åtminstone 2022. Direktionen har också beslutat att behålla reporäntan på noll procent och den väntas ligga kvar på den nivån de kommande åren.", skriver Riksbanken.

Riksbanken skriver att det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, från både finans- och penningpolitiken. Kombinationen av lämpliga penningpolitiska åtgärder utvärdera kontinuerligt och anpassas till den ekonomiska utvecklingen.

"Tillgångsköp och åtgärder för att främja kreditgivningen i ekonomin kommer fortsatt vara viktiga verktyg. Det är också fullt möjligt att sänka reporäntan, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat. Kombinationen av lämpliga penningpolitiska åtgärder utvärderas kontinuerligt och anpassas till den ekonomiska utvecklingen.", skriver Riksbanken.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -