ALFA LAVAL
NELES ÄR FORTFARANDE EN ATTRAKTIV MÖJLIGHET - VD (Direkt)

2021-02-03 10:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alfa Laval drog tillbaka sitt bud på finländska Neles i november. Men det svenska verkstadsbolaget äger fortfarande drygt 8 procent av aktierna och vd Tom Erixon hymlar inte med att intresset kvarstår.

"Det fanns en industriell logik, för oss och för Neles. Och det har inte ändrats. Det var omöjligt att genomföra då eftersom vi inte fick ägarnas acceptans. Men Neles utgör fortfarande en industriell, attraktiv möjlighet för oss", säger Tom Erixon på en presentation för journalister efter bolagets rapport för det fjärde kvartalet och han svarar jakande på frågan om han kan tänka sig att göra ett nytt försök, om bolaget "om aktieägarna i Neles skulle ge oss möjligheten".

Budet på Neles var totalt värt cirka 1,7 miljarder euro, men drogs alltså tillbaka under senhösten efter en total acceptansgrad (inklusive de aktier som Alfa Laval hade köpt) om 33 procent.

Det är mot den bakgrunden styrelsen vill ha ett mandat att köpa tillbaka aktier under tre år, maximalt 5 procent av antalet utestående aktie varje år.

"Mandatet utgör ett potentiellt maximum och vår ambition är att programmet, om vi inte har haft någon större förvärvspåverkan på vår balansräkning, kommer att uppgå till 2 miljarder kronor per år, alltså under förutsättning att skuldsidan inte förändrats dramatiskt på grund av förvärvsmöjligheter", säger Tom Erixon på en konferens för journalister.

Alfa Laval har inte använt återköp under den tio senaste åren. Att i stället göra en extra utdelning var inget alternativ, enligt Tom Erixon.

"Vi föredrar inte extra utdelning eftersom vi tycker att det ger kortvarig glädje till kortsiktiga ägare. Återköp reflekterar långsiktigt aktieägarvärde på ett bättre sätt, och vi har typiskt långsiktiga ägare i Alfa Laval och återköp är mer lämpligt för dem", resonerar han.

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -