På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

POWELL
FÖR TIDIGT SPEKULERA OM MINSKADE OBLIGATIONSKÖP (Direkt)

2021-01-27 21:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Takten i återhämtningen i den amerikanska ekonomin har dämpats de senaste månaderna, men ett flertal faktorer pekar ändå mot förbättrade utsikter för andra halvåret i år.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

"Även om vi inte bör underskatta de utmaningar vi nu möter så pekar utvecklingen på flera områden mot förbättrade utsikter senare i år. Tillräckligt utbredda vaccineringar bör ge oss möjlighet att lägga pandemin bakom oss och återgå till mer normala ekonomiska aktiviteter", sade han

Ekonomin har dock en lång väg kvar tills Feds sysselsättnings- och prisstabilitetsmål är uppfyllda

Powell sade att den finanspolitiska responsen på nedgången har varit stark och uthållig, och absolut nödvändig, det är ännu långt kvar till en full återhämtning.

Han sade också att det är mycket lämpligt att penningpolitiken är mycket ackommoderande.

Fedchefen tillfrågades också om de senaste dagarnas enorma kursrusning i Gamestop-aktien, men han ville inte kommentera specifika företag. Han sade att Fed bevakar de finansiella förhållandena brett och koordinerar med FSOC (Finacial Stability Oversight Council).

Han påpekade också att kopplingen mellan låga räntor och tillgångsvärderingar inte är så nära som vissa tror. Det är snarare vaccinhopp och finanspolitiska stimulanser har drivit på tillgångspriserna de senaste månaderna, men enligt Powell är de finansiella stabilitetsriskerna "måttliga" för närvarande.

Jerome Powell sade också att Fed inte kommer att reagera på minder och övergående uppgångar i inflationen, och han betraktar det som mycket osannolikt att något de kan se nu ska skapa en problematisk inflation. Och Fed har verktyg för att hantera inflationen i den osannolika händelsen att den skulle skjuta upp uthålligt.

Fed-chefen konstaterade vidare att pandemin fortsatt utgör betydande nedåtrisker; ett skäl till det är en långsam utrullning av vaccinet, ett annat skäl är de nya virusvarianterna.

Han sade också att det är för tidigt att spekulera om när Fed ska börja dra ned på obligationsköpen, och försäkrade att ingen kommer att bli överraskad när Fed väl annonserar en neddragning i obligationsköpen.

Powell sade vidare att han räknar med att kunna ha ett gott samarbete med nytillträdda finansministern Janet Yellen, som också är hans företrädare som Fedchef. Han har dock ännu inte diskuterat frågor som nödlåneprogrammen för finansdepartementet, och han har inte heller träffat president Joe Biden ännu.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -