ABB
INHEMSKA BOLAG TAR UPP KAMPEN INOM AUTOMATION I KINA (Direkt)

2021-01-19 15:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina är med marginal världens största marknad för industrirobotar och utländska bolag som japanska Fanuc och svensk-schweiziska ABB kontrollerar nära tre fjärdedelar av marknaden i landet.

Men många kineser hoppas på att det ska ändras i framtiden. Aktier i kinesiska automationsbolag har rusat på börserna på senare tid, skriver Wall Street Journal.

Pandemin covid-19 har snabbat på automatiseringstrenden i världens fabriker och så inte minst i Kina. Före pandemins utbrott hade emellertid handelskriget mellan Kina och USA lett till långsammare tillväxt, där antalet nyinstallerade industrirobotar i Kina under 2019 sjönk med 9 procent till 140.500 – en nivå som dock trots allt var nästan tre gånger så hög som för världstvåan Japan.

Även om covid-19 initialt ledde till fabriksstängningar i Kina hämtade sig efterfrågan snabbt när landet väl började återta kontroll över pandemin. Kraftigt ökad försäljning av konsumentelektronik och elfordon fanns med som drivkrafter i återhämtningen.

Många räknar med att Kinas regering i framtiden ska hjälpa den inhemska automationssektorn genom att gynna lokala företag och detta har, i kombination med den allmänna återhämtningen, fått kinesiska automationsbolag att rusa på börserna. Som exempel har Shenzhen Inovance Technology trefaldigats i värde sedan början av 2000 och även industrirobottillverkaren Estun Automation har stigit kraftigt.

De kinesiska bolagen i branschen tog under fjolåret även marknadsandelar eftersom pandemin i många fall störde leveranserna för utländska rivaler. För Inovance bedömer Citi att marknadsandelen inom servomotorer i Kina steg till över 16 procent under 2020, att jämföra med 11 procent 2019 och endast 3 procent 2013. Bland de bolag som fått släppa ifrån sig andelar fanns i detta fall japanska Panasonic och Yaskawa.

Men trots den kinesiska optimismen väntas inte de lokala bolagen kunna ersätta de utländska spelarna under överskådlig tid. Japan och Europa anses fortfarande ha ett betydande teknologiskt försprång – ett mått som används inom sektorn är den genomsnittstid som löper mellan missgrepp, och denna tid är enligt Bernstein vanligen mellan två och tio gånger så lång för de ledande utländska varumärkena som för de kinesiska.

Det innebär att tillverkningsbolag som måste hävda sig på en global marknad kan tvingas välja bort kinesiska leverantörer.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -