På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

LÄKEMEDEL
STUDIE SER EFFEKT MED KONVALESCENTPLASMA I COVID-19 (Direkt)

2021-01-15 07:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tidig plasmabehandling med så kallad konvalescentplasma, hos patienter som tillfrisknat från sjukdomar med antikroppar, har i en studie visat sig vara en väg för att minska risken för allvarlig sjukdom i samband med smitta från coronaviruset.

Det framgår av en artikel från Läkemedelsvärlden på torsdagen.

En argentisk studie med 160 deltagare, publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine, indikerar att plasmabehandling tidigt i sjukdomsförloppet hos patienter med coronavirus kan förebygga sjukhusinläggning.

Patienterna i studien, som var äldre än 65 år och som för personer i åldersgruppen 65 till 74 år även krävde en samsjuklighet i form av exempelvis diabetes eller högt blodtryck, fick antingen en infusion med konvalescentplasma eller placebo.

Resultatet av studien visar att plasmabehandlingen minskade risken att bli så allvarligt sjuk med minst 48 procent.

Remap-cap studien med 912 allvarligt sjuka patienter visade dock att plasmabehandling inte hjälpte kritiskt sjuka patienter med coronaviruset. Här ville dock forskarna pröva behandling hos patienter med mer måttlig sjukdom.

Glycorex Transplantation uppgav i ett pressmeddelande den 8 januari att deras produkt för universell blodplasma (UBP) har bidragit till att rädda liv i samband med behandling av akut sjuka covid-19 patienter.

"Det har varit mycket värdefullt för oss att använda UBP-produkten i samband med konvalescentplasma-behandlingar för svårt sjuka covid-19 patienter", sade Jesper Bengtsson, Specialistläkare, Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin, Lund i en kommentar i pressmeddelandet.Glycorex Transplantati... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -