FINANS
ODFJELL GETT UT NY TYP AV HÅLLBARHETSOBLIGATION (Direkt)

2021-01-15 16:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En ny typ av obligation, där räntan styrs av hur bolaget presterar på hållbarhetsfronten, blir allt vanligare på finansieringsmarknaden. Senast ut är det norska rederiet Odfjell.

SEB har deltagit som "hållbarhetskoordinator och bookrunner" i samband med Odfjells obligation som är den första, publika hållbarhetslänkade i Norden och den första av den typen inom sjöfart.

"Bolaget sätter själv upp de hållbarhetsmål som ska nås vid preciserade tidpunkter inom obligationens löptid och bestämmer även själva hur stor startavgiften ska vara på obligationen. Om bolaget inte klarar sitt eget på förhand uppsatta avtalade ESG-mål, får de betala en premie på lånet om 1,5 procent av det fullständiga obligationsbeloppet till obligationsinnehavarna", säger Mats Olausson, rådgivare på SEB:s avdelning Climate & Sustainable Finance, till Nyhetsbyrån Direkt.

De hållbarhetslänkade obligationerna kan komma i flera former där den hittills använda metoden är den så kallade "step-up"-möjligheten.

"Det innebär att om bolaget inte når de sedan tidigare avtalade ESG-målen får de betala en premie. Sedan finns det ett annat alternativ där bolaget i stället skulle ha möjlighet till att få en rabatt på lånet", uppger Mats Olausson.

Om ett bolag skulle sätta som mål att minska på sina koldioxidutsläpp med 50 procent till ett visst datum och det uppnår en minskning om exempelvis 52 procent skulle bolaget i stället få en rabatt på lånet, förklarar han, och tillägger att det i ett sådant läge fungerar på samma sätt åt det andra hållet.

"Hittills har samtliga på marknaden för hållbarhetslänkade obligationer endast använt sig av den så kallade 'step-up'-formen. Skälet är att en obligation med en möjlig step-down, det vill säga att investerarna får tillbaka mindre och att obligationen tappar i värde, är en problematisk investering för investerarna", säger Mats Olausson.

Storleken på den premie som följer av "step-up"-metoden ska enligt branschstandarden "sustainability linked bond principles" stå i relation till vad som är rimligt för varje enskild låntagare.

"Om bolaget vanligtvis belånar sig till en hög nivå jämfört med ett bolag som har, säg, BBB-plus-rating eller högre – de finansierar sig ju på en mycket lägre nivå – så bör den här 'step-up':en också återspegla det", säger Mats Olausson.

Kopplat till en hållbarhetslänkad obligation finns en oberoende part som granskar och följer upp att bolaget faktiskt når de mål som avtalats om, givet överenskommelserna.

Vad är det som gör hållbarhetslänkade obligationer unika?

"För vanliga gröna obligationer är pengarna öronmärkta för specifika miljöprojekt. Men hållbarhetslänkade obligationer öppnar i stället upp möjligheten för bolaget att spendera pengarna hur de vill. Fokus ligger i stället på bolagets hållbarhetsstrategi och på ambitiösa mål inom relevant och materiella hållbarhetsområden som knyts till obligationen. Bolagen vill ju självklart nå de på förhand avtalade målen för att slippa betala mer för lånet till obligationsinnehavarna", säger Mats Olausson.

En annan positiv faktor med den nya typen av obligation som SEB-rådgivaren lyfter fram är att lånen kan driva på bolagens strävan om att exempelvis ha en mer jämställd styrelse, om det är den hållbarhetsutmaningen som preciserats i ramverket.

"Detta kan bidra till ett bolags omställning mot en bättre balans mellan könen. Ett annat exempel är läkemedelsbolaget Novartis som i samband med en hållbarhetslänkad obligation satt som mål att nå ut med mediciner i utvecklingsländer och se till att göra mediciner tillgängliga där, ett socialt mål som nu lyfts in i bolagets finansiering och tydliggörs för investerarna", resonerar Mats Olausson.

Hur ser det ut för andra sektorer än sjöfart med hållbarhetslänkade obligationer?

"Vi för i nuläget dialoger med en rad olika bolag inom andra sektorer som kommer följa i Odfjells spår och ge ut hållbarhetslänkade obligationer. Vår bedömning är att hållbarhetslänkade obligationer kommer öka dramatiskt under de närmsta åren", uppger Mats Olausson.

På frågan om SEB-rådgivaren bedömer att "step-up"-metoden kommer att vara mest representerad i andra sektorer konstaterar han att så absolut bör vara fallet.

Den obligation som Odjfell har sjösatt på marknaden innebär att bolaget lånar upp 850 miljoner norska kronor. Obligationen löper över fyra år. Sex månader före slutdatumet sker en avstämning av hur mycket koldioxidintensiteten har minskat. Om Odfjell skulle misslyckas med att nå det fastställda reduktionsmålet får bolaget betala en extrapremie till obligationsinnehavarna, skriver SEB i pressmeddelandet som publicerades i går, torsdag.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -