BOMARKNAD
SÅLDES REKORDMYCKET NYPRODUKTION 4 KV – HEMNET (Direkt)

2021-01-11 09:17

STOCKHOLM (Direkt) Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet ökade kraftigt under det fjärde kvartalet och är nu på den högsta nivån så långt tillbaka som det finns statistik.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är en stark marknad för nyproduktion, som sannolikt gynnats av stigande prisförväntningar. Att ha en tilltro till framtiden är särskilt viktigt för nyproduktion, eftersom det är längre ledtider från att man skriver på kontrakt till man flyttar in. Bostadsmarknaden har också gått starkt generellt, vilket avspeglar sig även på marknaden för nyproduktion", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det fjärde kvartalet såldes det 2.034 nyproducerade bostadsrätter som annonserats via Hemnet, en ökning med hela 37 procent från det fjärde kvartalet 2019 och en uppgång med 36 procent från kvartalet före. Det är också det i särklass högsta antalet under ett enskilt kvartal sedan 2014, vilket är så långt tillbaka som Hemnet har statistik. Totalt under 2020 såldes det också rekordmånga nya bostadsrätter via Hemnet – 17 procent fler än 2019.

I Stockholms län har uppgångarna varit ännu kraftigare. Försäljningen ökade med 68 procent från föregående kvartal och med 49 procent från det fjärde kvartalet 2019. Det kan noteras att det i Stockholm inte var något rekordkvartal vad gäller sålda nyproducerade bostadsrätter via Hemnet och att försäljningen dessutom minskade något under helåret, jämfört med 2019.

Staffan Tell konstaterar att pandemin inneburit ett ökat intresse för boendet, där fler valt att se över sin boendesituation. Ett exempel på det är att det totala antalet timmar som tillbringats på Hemnet ökade med närmare 20 procent under 2020, jämfört med 2019.

Hemnets halvårsvisa undersökning av hur många som kan tänka sig att köpa nyproduktion ligger också på en hög nivå – 43 procent – jämfört med 41 procent i januari 2020 och 38 procent i januari 2018.

"Lite spekulativt kan man tänka sig att intresset för nyproduktion ökar när man har en stark prisutveckling på successionsmarknaden, som vi har haft nu. Det kan då finnas spekulanter som tittar lite extra på nyproduktionsmarknaden, som har fasta priser", säger Staffan Tell.

Bild: Såld nyproduktion Hemnet

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -