På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ALUMINIUM
RUSAL AVVISAR UPPGIFTER OM NYA USA-SANKTIONER (Direkt)

2020-12-18 14:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ryska aluminiumkoncernen Rusal, ägare till fabriken Kubal utanför Sundsvall som fick stänga under en period då bolaget lades under sanktioner 2018, förnekar uppgifter om brott mot avtalet som ingåtts med amerikanska myndigheter.

Office of Foreign Assets Control, OFAC är en underavdelning inom amerikanska finansdepartementet med ansvar för kontroll och efterlevnad av sanktioner, och enligt en artikel från Bloomberg News bryter Rusal mot den uppgörelse som kom till stånd för att möjliggöra verksamheten.

"Rusal tillbakavisar å det bestämdaste påståenden om brott mot avtalet med OFAC. Vi betraktar spekulationerna i artikeln som helt falska, grundlösa och osanna", skriver Rusal.

Bloomberg News artikel gör gällande att europeiska tjänstemän skickat en utvärdering till amerikanska tjänstemän tidigare i år med uppgifter om att oligarken Oleg Deripaska i strid med avtalet behållit ett betydande dagligt inflytande över Rusal. Oleg Deripaska minskade sin andel betydligt i företaget för nästan två år sedan som en del i avtalet med OFAC för att upphäva sanktionerna mot Rusal.

Efter att artikeln publicerades på torsdagen steg aluminiumpriserna till den högsta nivån på över två år sedan spekulationer hörts om att nya sanktioner kan komma att drabba världens största aluminiumproducent.

Sanktionerna mot Rusal har allmänt setts som ett led i de amerikanska myndigheternas bestraffning av Moskva för dess inblandning i 2016 års amerikanska val och av en allmänt gangsterliknande näringslivspraxis.

Bland mer specifika anklagelser som riktats mot Oleg Deripaska inkluderas beordrande av mordet på en affärsman och konstaterade länkar till rysk organiserad brottslighet.

I januari 2019 upphävdes sanktionerna efter att Oleg Deripaska sålt ned sin andel i företaget till under 50 av kapitalet och under 35 procent av rösterna.

Aluminiumpriset handlades mycket slagigt under 2018 till följd av sanktionsprocessen kring Rusal, vars produktion normalt utgör omkring 10 procent av den globala totalen.

Rusals aktie fortsatte nedåt med ytterligare drygt 3 procent på fredagen, efter att ha fallit med omkring 4 procent på torsdagen efter att Bloomberg News publicerat artikeln.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
- -
- -
- -

Valutor

Valuta +/- % Senast
- -
- -
- -
- -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
- -
- -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
- -
- -
- -