VIRUS
MER ÄN HÄLFTEN AV SPANJORERNA VÄGRAR SNABB VACCINATION (Direkt)

2020-12-04 14:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mer än hälften av de svarande i en statistiskt säkerställd opinionsundersökning i Spanien vill inte ta vaccin direkt när detta blir tillgängligt, enligt en mätning från Centre for Sociological Studies (CIS).

Spanjorerna brukar vanligtvis uppvisa en hög vaccinationsvilja, men nu vill 55 procent vänta och se hur det påverkar andra innan de själva tar emot nålstick, enligt undersökningen med över 2.000 respondenter. Blott 8 procent av spanjorerna var dock totalt anti vaccinationer över huvud taget.

Av de 55 procenten som var negativt inställda till att ta vaccination direkt när det finns tillgängligt uppgav en majoritet (60 procent) att de skulle kunna tänka sig att byta fot om deras läkare förordade vaccinering för att skydda familjemedlemmar i riskgrupper.

Särskilt oroväckande är dock att andelen som inte vill ta emot vaccination direkt har växt. I en tidigare CIS-mätning från början av november var 48 procent negativa till att ta vaccin så snart det finns tillgängligt.

Spanska regeringen förde i förra veckan fram sin vaccinationsplan. Denna liknade på det stora hela den plan som svenska regeringen lade fram under fredagen: Vaccinet kommer vara gratis, frivilligt och de första vaccindoserna kommer riktas mot brukare och personal inom äldrevård.

Den västerländska vaccinprocess som kommit längst är projektet med amerikanska Pfizer och tyska Biontech. Nödgodkännandeprocessen är där inledd hos så väl amerikanska som europeiska läkemedelsmyndigheter medan Storbritannien blev första västland att godkänna användning tidigare i veckan. Inom kort väntas också nödansökan skickas in av bolag som Moderna, Astra Zeneca och flera andra globala läkemedelsutvecklare.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Pfizer - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Sanofi - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -