PROGNOS
KPIF-INFLATION FORTSÄTTER NER I NOVEMBER (Direkt)

2020-12-04 15:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas åter ha sjunkit i november, efter att ha stabiliserats på en låg nivå i oktober. Om energipriserna räknas bort väntas dock en oförändrad inflationstakt.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 0,1 procent i november jämfört med 0,3 procent i oktober. KPIF-inflationen exklusive energi väntas däremot ha varit oförändrad, på 1,1 procent, i november jämfört med i oktober.

Konsensusförväntningarna ligger i båda fallen i linje Riksbankens prognos från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 26 november.

I oktober var KPIF-inflationen oförändrad på 0,3 procent jämfört med i september. Enligt Infronts enkät väntades då 0,2 procent (vilket också var Riksbankens prognos). KPIF-inflationen exklusive energi steg samtidigt till 1,1 procent i oktober från 0,9 procent i september. Infronts konsensusprognos pekade mot just 1,1 procent medan Riksbankens prognosbana pekade mot 1,3 procent.

Prognos november (%)         Infront    Riksbanken          okt
==============================================================
KPIF m/m                       0,0                         0,0
KPIF y/y                       0,1           0,1           0,3
KPIFXE, y/y                    1,1           1,1           1,1
==============================================================

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skriver i ett kundbrev att välfyllda reservoarer har dragit ner elpriserna, men priserna skiljer sig ändå mellan norra och södra Sverige på grund av kapacitetsbrist i elnäten. I november höjdes också nätpriserna.

I övrigt var prisrörelserna modesta i november, enligt Nordeas prognos, och riskerna mot prognosen bedöms vara balanserade.

"Å ena sidan, en uppåtrisk är om SCB måste imputera mer priser än de har behövt de senaste månaderna, exempelvis för utrikes resor. Å andra sidan, det finns många nedåtrisker, både för priser på varor och tjänster, inte minst som eftersom effekter av den starkare kronan börjar kicka in mer substantiellt", skriver Torbjörn Isaksson.

Olle Holmgren, chefsstrateg på SEB, tar också upp risken för att SCB nu behöver imputera mer priser (på grund av avsaknad av faktiska priser) som ett skäl till att osäkerheten i prognosen för novemberinflationen är "signifikant" större än vanligt.

Han noterar i ett kundbrev att om SCB imputerar priserna för utrikes resor så skulle det lyfta årstakten för dessa tjänster till noll, från -12 procent i oktober. Om så blir fallet skulle det lägga till 0,2-0,3 procentenheter på inflationstakten i november.

SEB:s prognos antar dock att prisfallet för resetjänster dämpas till -3 procent i årstakt i november, så jämfört med deras prognos skulle imputerade priser endast lyfta inflationstakten med 0,1 procentenhet.

Olle Holmgren påpekar samtidigt att priser för resor är ett skäl till osäkerhet om hur SCB kommer att göra med förändringarna av KPI-varukorgen i januari under coronakrisen, och riskerna här lutar över mot uppsidan.

Även ekonomerna på Swebank noterar potentiella imputeringar som en riskfaktor inför novemberinflationen. Ytterligare en riskfaktor är enligt dem reornas omfattning, men påverkan därifrån kanske inte blir stor.

"Vi ser inga tecken på omfattande reor trots Singles Day och Black Week där vissa priser till och med kan ha höjts inför helgerna", skriver Swedbankekonomerna i ett kundbrev.

SCB publicerar KPI för november torsdagen den 10 december, klockan 9.30.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Stuart Lenz

Infront


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -